Economia Portugaliei a scazut in cel de-al treilea trimestru al anului, pentru al patrulea trimestru consecutiv, in conditiile in care Guvernul a redus cheltuielile si a crescut taxele pentru a diminua deficitul bugetar, potrivit Bloomberg. Datele biroului de statistica arata ca Produsul Intern Brut (PIB) a scazut in perioada iulie-septembrie cu 0,4% comparativ cu cel de-al doilea trimestru, cand scaderea a fost de 0,1%.

Economistii intervievati de Bloomberg estimau un declin de 0,7%.

Comparativ cu perioada similara din 2010, economia Portugaliei a scazut in trimestrul III cu 1,7%.

"Scaderea mai ampla a PIB in termeni anuali in cel de-al treilea trimestru este rezultatul, in cea mai mare parte, a decelerarii exporturilor de bunuri si servicii si diminuarea investitiilor", se spune intr-un comunicat al institutului de statistica.

Contractia economica vine in contextul masurilor de austeritate adoptate de guvernul lui Pedro Passos Coelho pentru reducerea deficitului bugetar. Premierul portughez a redus cheltuielile si a majorat o serie de taxe pentru a atinge tintele convenite cu UE si FMI pentru acordarea unui sprijin financiar in valoare de 78 miliarde de euro.