Pietele penalizeaza Ungaria: Forintul a atins nivelul minim record, iar costul de asigurare a datoriilor a ajuns la maximul ultimilor doi ani si jumatate
Datele CMA Data Vision arata ca CDS-urile Ungariei cu maturitate la cinci ani au urcat marti la 612 puncte de baza pe piata din Londra, de la 602 puncte de baza la inchiderea sedintei de luni. Nivelul maxim atins de CDS-urile Ungariei a fost de 630 puncte de baza, in martie 2009.
Un contract CDS in valoare de 612 puncte de baza inseamna ca costul asigurari unor obligatiuni pe cinci ani cu o valoare de 10 milioane de euro este de 612.000 euro pe an.
Temerile din piata au afectat si forintul, care s-a depreciat luni pana aproape de nivelul minim record. Nelinistea investitorilor a devenit foarte evidenta luni dimineata, dupa ce agentia de gestionare a datoriei publice a anulat o licitatie de obligatiuni pe termen scurt din cauza cererii slabe, dupa ce in ultima perioada a amanat de doua ori vanzarea de obligatiuni pe termen lung, arata The Wall Street Journal.
Astfel, forintul a coborat la un nivel record fata de euro, cursul de schimb fiind de 317 forinti/euro. Analistii arata ca forintul a avut cea mai slaba performanta la nivel mondial din 30 iunie si pana in prezent, depreciindu-se cu 15% in fata euro si cu 21% in fata dolarului american.
Jurnalistii The Wall Street Journal scriu insa ca guvernul premierului Viktor Orban nu se confrunta cu o criza iminenta, in conditiile in care tara dispune de rezerve valutare solide iar guvernul nu trebuie sa faca pana anul viitor rambursari majore la imprumuturile accesate.
Cu toate acestea, presiunea este in crestere, amplificata de problemele economice din zona euro, un pilon important de crestere pentru economia dependenta de exporturi a Ungariei, care ar putea avea o crestere economica redusa in 2012.
In conditiile deprecierii agresive a forintului, banca centrala trebuie sa decida daca va majora dobanda de politica monetara - masura care ar incetini deprecierea forintului, ar proteja populatia cu credite la banci si ar preveni migrarea capitalului, insa ar incetini si mai mult cresterea economica.
"Acestea nu sunt probleme usor de rezolvat pentru guvern. Companiile si cetatenii se afla sub o presiune enorma", a declarat Simon Quijano-Evans, analist al ING Bank din Londra.
Neil Shearing, analist pentru Capital Economics in Londra, se asteapta la o crestere defensiva a dobanzii cheie in acest an si crede ca autoritatile ar putea interveni pe piata valutara pentru a stopa deprecierea forintului.
Economistii Citigroup, citati de Bloomberg, sunt insa de parere ca Banca centrala a Ungariei ar trebui sa vanda din rezerva valutara pentru a stopa deprecierea forintului si precizeaza ca o crestere a ratei dobanzii de politica monetara ar echivala cu o sinucidere in conditiile temperarii cresterii economice.
Temerile cu privire la situatia din Ungaria si problemele din zona euro au afectat si alte monede din regiune. Astfel, coroana ceha a atins marti cel mai redus curs din iulie 2010 si pana in prezent. In aceasta dimineata, moneda ceheasca se tranzactiona cu 25,70 coroane pentru un euro si cu 18,96 coroane pentru un dolar.
"Deprecierea coroanei nu are legatura cu evolutia economiei cehe, ci se datoreaza previziunilor cu privire la evolutiile viitoare ale pietelor financiare. A incerca sa prevezi azi cursul de schimb al coroanei cehesti inseamna sa prezici cand si cum se va termina criza datoriilor din zona euro", a declarat David Marek, analist la Patria Finance, citat de Aktualne.
Totodata, leul s-a depreciat luni cu 0,6% si a inchis ziua la 4,3695 unitati/euro, aceasta fiind una dintre cele mai ample miscari din ultimele luni.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat duminica ca ar putea revizui in sens negativ ratingul de tara al Ungariei in categoria nerecomandata investitorilor, dupa ce a plasat calificativul sub supraveghere, cu implicatii negative. S&P si-a motivat decizia prin politicile imprevizibile ale Ungariei precum indepartarea controalelor asupra politicilor, perceperea de taxe speciale pe diverse sectoare ale economiei si fortarea bancilor sa accepte cursuri de schimb mai mici la returnarea creditelor ipotecare. Toate acestea afecteaza investitiile si cresterea intr-un moment in care mediul economic se deterioreaza.
Dificultatile cu care se confrunta Ungaria au redus libertatea de actiune a guvernului maghiar si a bancii centrale in ceea ce priveste politicile fiscale si monetare. Viktor Orban a exclus insa orice nou acord cu FMI, acord care ar fi oferit garantia unor credite la dobanzi reduse.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
S-a trecut la politica economica aventurista, cu principii simple, de nationalizare si taxare mai mare.
Statul ungar a pus mana pe 15 miliarde dolari nationalizand fondurile private de pensii.
Apoi a inceput sa puna taxe, ba pe banci, ba pe junkfood.
Apoi a obligat practic bancile sa suporte singure pierderile cursului de schimb forint-franc elvetian, Austria amenintand chiar cu procese contra Ungariei.
Intreaga Europa a protestat la legea prin care Budapesta a preluat controlul asupra mass-media cu o comisie formata doar din membri FIDESZ.
La Bruxelles e foarte prost vazuta si politica externa nationalista, de incurajare a separatismului minoritatilor maghiare din tari vecine Ungariei.
De la o popularitate de 70%, Orban si FIDESZ au ajuns acum la 22% si ultimele demonstratii din Budapesta au adunat pe strada zeci de mii de oameni.
De ce sunt nemultumiti cetatenii Ungariei?
Pai in loc ca lucrurile sa mearga mai bine, ele merg la fel de prost ca pe vremea socialistilor, doar ca acum se fura din banii publici cu mana pe drapelul Ungariei Mari !
In timp ce Romania se redreseaza si isi accelereaza cresterea economica, Ungaria se afunda si isi pierde credibilitatea.
In acest moment, riscul de faliment si CDS-ul sunt mai mari in cazul Ungariei decat al Romaniei.
Speram totusi ca multi tineri maghiari din Romania sa mearga sa contribuie la redresarea tarii lor, sa se stabileasca acolo, Ungaria are nevoie de ei, acum !
Asta e o aluzie ca ungurii din Romania ar trebui sa plece, sau ce e?
Ar trebui sa nu o considere tara lor? Sau trebuie neaparat sa isi arate loialitatea uitand limba si cultura parintilor?
Incercati un exercitiu. Aplicati ce doriti de la ungurii din Transilvania si romanilor din Timoc sau din Bucovina de Nord in legatura cu tarile in care locuiesc.
In definitiv afirmatia cum ca "in materie de nivel de trai sunt mult inaintea noastra" devine incetul cu incetul o legenda urbana...
fir-ar sa fie, ce tara spurcata! nu e vina locuitorilor, desigur. este vina altora!
asta cu oameni care mor de foame, inca merge.
si nu se mai fac nici urari ca, sa traiti bine...
sa fim, deci, prudenti ! :-)
Poti cumpara CDSuri (asigurari imporiva neplatii) fara sa detii efectiv obligatiunile respective, ceea ce este direct si fara echivoc un instrument de specula, un mod de a face pariuri. Daca imi spune cineva unde e logica aici si de ce se permite ....
1) Sa devalorizeze moneda lor, as zice intentionat. A se vedea ca mai orice tara incearca asta prin tiparnita, prin vesti de speriat copii....
2) Sa protejeze productia ( ce a mai ramas ) interna
3) Sa refuze aprofundarea in datorii din care nu are iesire
4) Cumva sa refuze importul desii unele legi le obliga la piata libera
5) Sa forteze populatia la consum moderat
Sa va dau un exemplu total diferit ? Grecia ? Numai unde sunt grecii sa nu ajungem ?
Noi am facut altfel un pic, in loc sa dam vina pe guvern am achizitionat un "guvern" extern care o sa ne dicteze sa murim cumva nu printre primii.
Diversitatea ne ajuta ca in viitor sa putem vedea efectele experimentelor pe tarile "mici" din trecut.
Am senzatia ca unii traiesc cu impresia ca imprumuturile alea de la FMI sunt un lucru bun. Ei bine, nu sunt. Fiecare imprumut in parte e un cutit in spatele tarii care a facut imprumutul. FMI controleaza financiar cam toate tarile (inclusiv tari mari precum USA - poate ati auzit discutii legate de enorma datorie externa a USA: cui credeti voi ca ii este datoare USA? Pai FMI, banca mondiala etc)
Atata vreme cat imprumuti bani de la ei, economiile merg inainte si arata o aparenta crestere desi in esenta e praf in ochi ca in fundal datoriile "externe" ale tarilor cresc considerabil.
Conditia unei tari pentru a-si repara economia, ar fi sa scape de datoriile externe si de dependenta FMI. In teorie, Ungaria asta pare sa faca. Problema e ca FMI nu va ingadui asta niciodata nimanui si atunci ori baga tara in rahat, ori schimba guvernul si pun unul mai pe placul lor, etc.
Repet: Intentia Ungariei este admirabila dar din pacate vor fi ingenunchiati mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altul ...
La noi o sa fie bine cat stam sub jugul FMI, ca ma indoiesc ca o sa se gasesca politicieni care sa incerce sa schimbe ceva ( si chiar de ar incerca, nu ar reusi )