Unda de soc a crizei datoriilor suverane afecteaza Ungaria: Forintul se depreciaza, iar randamentele titlurilor de stat cresc
Acest lucru alimenteaza inflatia si ii afecteaza pe sutele de mii de unguri care au luat credite ipotecare in valuta in anii de boom, cand forintul era mult mai puternic.
Agentiile de evaluare financiara Fitch si Standard & Poor's au revizuit perspectiva ratingului Ungariei, care se afla pe ultima treapta din categoria "investment grade", la negativ, ceea ce inseamna ca retrogradarea ratingului in categoria "junk" ar putea fi doar o problema de timp.
Avand cea mai mare datorie guvernamentala din randul statelor est europene, Ungaria se confrunta cu o scadere a fluxurilor de credit pe fondul aversiunii la risc a investitorilor si a inrautatirii perspectivelor economice din zona euro - cea mai mare piata pentru exporturile sale.
Investitorii se tem acum ca situatia dificila din Ungaria ar putea prefigura un nou val de probleme in tarile din Europa Centrala si de Est, care a fost grav afectata de criza financiara din 2008.
Reprezentantii partidului de guvernamant, Fidesz, nu inteleg insa de unde provin temerile investitorilor. Ei arata ca au facut eforturi pentru a controla deficitul bugetar, care ar trebui sa ajunga la 2,5% din PIB in 2012, si au inceput sa reduca datoria guvernamentala, de 80% din PIB, mostenita de la administratia precedenta.
"Nu suntem Grecia. Banuim o serie de actiuni speculative in spatele acestei situatii", a declarat Zoltan Kovacs, purtatorul de cuvant al Executivului.
Laszlo Akar, vice-presedinte al GKI, un institut de cercetare economica din Budapesta, este de acord ca presiunea la care este supusa Ungaria de pietele financiare "nu este justificata de evolutia bugetului".
La randul sau, Janos Samu, macro-economist la Concorde Securities din Budapesta, arata ca exporturile puternice si excedentul de cont curent al Ungariei, impreuna cu fondurile UE atrase, ar trebui sa puna tara intr-o pozitie mai favorabila.
Multi economisti sustin insa ca Ungaria ar putea fi penalizata din cauza politicilor "neortodoxe".
Dupa castigarea alegerilor din aprilie 2010, guvernarea Fidesz a suspendat programul cu Fondul Monetar International, care a oferit Ungariei un imprumut de urgenta in 2008. Autoritatile doreau in schimb sa stimuleze cresterea economica si sa creasca temporar deficitul bugetar.
Comisia Europeana a insistat insa ca Budapesta sa continue reducerea deficitului, fortand guvernul sa isi revizuiasca strategia. Economistii spun ca dupa schimbarea strategiei politicile guvernului au parut de multe ori improvizate.
Autoritatile au aprobat unele reduceri fiscale planificate, dar pentru a nu avea probleme cu veniturile bugetare au anuntat o taxa aplicata bancilor si taxe de criza asupra sectorului telecom, comertului cu amanuntul si energetic, ceea ce a deranjat investitorii.
Guvernul a starnit in continuare controverse prin trecerea economiilor populatiei de la sistemul de pensii private obligatorii inapoi la fondul de pensii de stat. Cel mai recent caz, a iritat in special bancile cu capital strain prezente in aceasta tara. Executivul a oferit persoanelor care au accesat un credit ipotecar sansa de a-si achita imprumuturile la rate de schimb scazute in mod artificial, pierderile rezultate urmand a fi suportate de catre institutiile de credit.
"Probabil ca pietele au inteles abia acum efectele economice ale evolutiilor institutionale negative din Ungaria de la ultimele alegeri", a mai spus Laszlo Akar.
Analistii arata ca rezervele valutare ale Ungariei, de 52 miliarde de euro, ar permite supravietuirea statului in prima jumatate a anului viitor fara finantare externa.
Pentru a usura presiunea asupra forintului, Timothy Ash, analist pe piete emergente la Royal Bank of Scotland, sugereaza ca Ungaria trebuie sa majoreze rata dobanzii de politica monetara, sa utilizeze rezervele pentru a-si apara moneda sau sa apeleze la FMI.
Banca centrala a indicat marti ca ar putea majora treptat dobanda de politica monetara, de la 6% in prezent, insa analistii Citigroup avertizeaza ca acest lucru ar reprezenta "un glont in cap" pentru economie.
Saptamana aceasta, Janos Lazar, seful grupului parlamentar al Fidesz, nu a exclus reluarea discutiilor cu FMI, insa linia oficiala a guvernului ramane ca nu intentioneaza sa faca acest lucru.

VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Ori Ungaria nu sta bine nici la datorie externa si nici la deficit bugetar, ambele sunt la nivel prea mare.
Daca un stat ca Italia sau Spania, mult mai puternice decat Ungaria, aflate in zona euro, sunt atacate pt ca au datorii si deficite mari, este evident ca si tari atat de mici ca Ungaria vor fi luate la tinta.
Basescu e totusi foarte bine informat, e primul din Europa de Est (e simplu de verificat) care a anuntat o reducere spectaculara a deficitului bugetar, de la 4,4% anul asta la 1,9% pt 2012.
Stiti cine a protestat mai tare in coalitie? UDMR..Ca sa vezi..
Presedintele Romaniei e un om politic viclean, siret, cu multa experienta si cu fler deja bine dovedit.
A inteles ca in 'noua Europa' dirijata de Germania vor supravietui fara tutela doar statele extrem de riguroase bugetar, disciplinate fiscal!
Asa ca Basescu a stabilit ca vom avea unul dintre cele mai mici deficite din UE, ca vom fi foarte prudenti cu imprumuturile, ca vom continua sa reducem asistanatul social si sa promovam investitiile in infrastructura si crearea de locuri de munca, apoi s-a dus cu tema asta bine facuta la..Berlin.
A discutat cu cancelara Merkel si cu oamenii de afaceri germani tocmai despre noua disciplina in guvernarea Romaniei ! Si s-a asigurat ca bancile straine nu se vor folosi de profitul realizat in Romania pt a-si salva situatia in alte tari, prin retragerea de capital sau inchiderea liniliilor de creditare.
Romania are sustineri puternice in acest moment, la Washington, Berlin si Londra (pt ca Parisul, Roma sau Madrid sunt sau vor fi lovite de criza), a inceput negocieri cu Moscova si poate ati observat ca ne-am apropiat de China oferind oportunitati de profit pt companiile chineze de stat !
Dar datele Eurostat publicate chiar ieri arata ca Romania are inflatie de 3,6% in ritm anual, in timp ce Ungaria e la 3,8% !
O diferenta nesemnificativa pt noi de pe strada, dar importanta pentru cei care investesc sute de milioane de euro in monede precum leul sau forintul ! Leul aduce acum un randament mai bun decat forintul, acesta din urma va fi 'atacat' de catre speculatori.
Datoria externa publica a Romaniei este de 32%PIB (a 4-a cea mai mica procentual din UE), a Ungariei este de peste 80%PIB (cea mai mare procentual dintre tarile estice ale UE).
Deficitul bugetar prevazut de Romania pentru 2012 este de 1,9%, in timp de Ungaria nu coboara sub 2,5% ! Ungaria va fi obligata astfel sa imprumute mai multi bani/PIB si asta nu e ceva pozitiv..
Cresterea economica a Romaniei era la 1,9% pe T3 si 4,5% anual, in timp ce cresterea Ungariei era de 0,5% pe T3 si de 1,5% anual. In acest moment, cresterea economica a Romaniei este de 3-4 ori mai rapida ca a Ungariei.
Piata potentiala de consumatori a Ungariei e de 2 ori mai mica decat a Romaniei, ceea ce iarasi conteaza in perspectiva de redresare si trecere cu bine peste criza.
Sa nu mai vorbim de resurse naturale, din belsug in Romania si inca neexploatate, si aproape inexistente in Ungaria.
Toate datele le indica investitorilor ca Romania e mai stabila, mai putin vulnerabila la datorie si mai dinamica economic decat Ungaria, asa ca prima atacata este Ungaria, forintul s-a devalorizat dramatic (multi unguri isi vad puterea de cumparare redusa, la fel si economiile din banci) si curand s-ar putea ca tara sa aiba iar nevoie de imprumuturi sau macar protectia financiara a FMI.
Romania are deja un astfel de acord 'de securitate' cu FMI, BNR are suficiente rezerve pt a proteja leul si guvernul ia foarte in serios chestiunea deficitului !
Urmatoarele atacuri vor fi pe Spania si Ungaria.
http://m.ibtimes.com/eurozone-crisis-2011-spain-hungary-249706.html
Vecinu' cu pricina
o sa vanda jaguaru' si piscina
ca sa-si plateasca lumina.
E groasa,nene,groasa rau!
La ala raportat la puterea de cumparare locala sta mai bine, adica e peste jumatate din cel al Romaniei.
Romania nu sta chiar asa de prost pe cat zic astia pe la antene.
PS. Nu ami comparati oricum mult, pentru ca Ungaria a fost intotdeuna deasupra Romaniei din punct de vedere economic (vechiul imperiu)...deci nu s-a pornit de la egalitate (din toate punctele de vedere...incluzand mentalitatea). Hais a comparam cat a facut copilul din familie de betivi, batut acasa, putin handicapat fizic si sarac cu al lui coleg care vine dintr-o familie de conditie medie, cu ceva banuti in buzunar, fara framantarile de acasa. Trebuiesc niste parametri ajustati, altfel suntem subiectivi.
Nu stiu cine o sa rida mai bine pina la urma.
A, si mai au ceva ce noi nici nu visam sa avem... au sentimentul ca fac parte dintr-o natiune si muncesc impreuna pt. idealurile lor. La noi fiecare pentru el, cine pleaca ultimul e prost.
Da, Ungaria are o datorie externa mare, mult mai mare procentual din PIB fata de Romania. Insa, datoria e mai "simpla" din moment ce nu are varfuri de rambursare, cum are de exemplu Romania in anii de gratie 2012 si 2013.
In plus, Ungaria in ultimii ani si-a redus datoria externa (in termeni reali). Romania si-a cam dublat-o.
Imi amintesc de luna aprilie 1990. Vecinul meu era oripilat de faptul ca la alegerile generale din HU s-au inscris 16 partide. In mai 1990 la alegerile generale din RO erau aproape 100 de partide inscrise. Si ma incearca un deja vu....
In acelasi timp, desi Ungaria e aproape de categoria junk la tot felul de agentii de rating, investitorii inca isi mai duc banii acolo. Sa ne gandim doar la Mercedes Benz (fabrica noua, in detrimentul "mult mai interesantei Romanii") sau Audi (care tocmai si-a extins fabrica de la Gyor).
Tot scandalul financiar ce se desfasoara acum (nu numai legat de HU) e o chestiune de perceptie: ajunge sa declare S&P ca Grecia e junk, ca hop! le-a si sarit grecilor datoria in sus cu 30% fara ca ei sa fi cheltuit nimic. Asa s-a intamplat cu Irlanda, cu Spania si se pregatesc Ungaria si Italia.
Poate ca ar fi fost mai util ca guvernele sa lasa bancile sa se duca in cap. Ar fi plans multi, dar ar fi plans mai scurt si se apucau de treaba.
Ungaria mai e penalizata si datorita faptului ca a avut indrazneala sa dea peste nas bancilor cu impozit gen Robin Hood. Ceea ce Romania nu vrea sa faca, fiindca nu-i asa, politicenii nostri sunt mai interesati de sanatatea sectorului bancar decat de sanatatea populatiei.... Si au preferat sa distruga sectorul privat cu impozitul Robin Hood (sau minim, cum ii placea lu' Pogea sa zica).
Eu zic, ca inainte sa ne apucam de inmormantat cu voiosie capra vecinului, ar fi mai bine sa ne uitam in oglinda.