VIDEO Economistul sef al Citigroup: Europa mai are putin timp la dispozitie pentru a evita un default
"Timpul se scurge rapid. Cred ca avem la dispozitie cateva luni - ar putea fi cateva, ar putea fi cateva zile - inainte de a exista un risc semnificativ de intrare in incapacitate de plata a unei tari ca Spania sau Italia, care va reprezenta o catastrofa financiara ce va antrena si sistemul bancar european si din America de Nord. Asa ca trebuie actionat acum", a spus Buiter in cadrul unui interviu acordat Bloomberg Television.
Economistul sef al Citigroup arata ca BCE este reticent in a cumpara direct obligatiuni guvernamentale. "Ei considera ca a achizitiona datorie publica de catre bancile centrale este ca si cum ai injura in biserica", a spus el.
In absenta majorarii resurselor Fondului European pentru Stabilitate Financiara, Buiter crede ca BCE este singura cale pentru a ajuta zona euro.
"Se pot tine de nas in timp ce fac acest lucru, dar daca nu o fac este sfarsitul zonei euro", a mai afirmat Willem Buiter, adaugand ca BCE respinge rolul de creditor de ultima instanta pentru state.
"Este doar o banca centrala care prefera sa lupte cu ambele maini legate la spate. Daca isi vor elibera doar una dintre maini va fi de ajuns", a adaugat economistul sef al Citigroup.
Declaratiile lui Willem Buiter, economistul sef al Citigroup
Inactiunea liderilor europeni si opozitia Bancii Centrale Europene de a extinde achizitia de titluri de stat a crescut temerile cu privire la contagiunea tarilor din asa-numitul nucleu al zonei euro, precum Finlanda sau Austria. Bloomberg arata ca randamentele obligatiunilor pe zece ani ale Italiei au depasit nivelul de 7%, care a determinat Grecia, Irlanda si Portugalia sa ceara ajutor financiar de urgenta.
De asemenea, randamentele titlurilor pe cinci ani emise de Spania au ajuns miercuri la 5,82%, cel mai mare nivel de la infiintarea zonei euro, cresteri inregistrand si randamentele obligatiunilor emise de Finlanda si Austria.
Miercuri, BCE a cumparat o cantitate mai mare decat de obicei de obligatiuni emise de Italia, au aratat doua persoane apropiate situatiei. Purtatorul de cuvant al bancii centrale de la Frankfurt a refuzat sa faca comentarii pe aceasta tema.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Voilà :)
In septembrie era vorba ca grecia intra in incapacitate de plata. Nu a intrat
Acuma italia/spania/ungaria... este la puricat si o sa intre in incapacitate de plata. O sa vedem ce o sa fie.
Cine are un profit din toata nebunia asta psihologica ? Cine da imprumut statelor ? Cine da imprumut cu dobanda ridicata din cauza nebuniei si "incertitudinii" ? Cine este interviat in videoul de mai sus ? Pai normal ca un bancher. Intreaba si tu un bancher daca le-ar conveni sa platesti o dobanda mai mare = cu profit mai mare pt ei.
Ce au zis aia mari din UE ? Noi nu intelegem dece atata panica cat timp avem o datorie relativ normala.
Oare cine speculeaza pe efectul psihologic ?
Vezi ca cine se joaca cu focul se arde de foc pana la urma. Risc cat mai mare = profit mai mare, dar sa existe limite.