Premierul polonez Donald Tusk incearca sa isi mentina tara in afara turbulentelor de pe pietele financiare si a anuntat o serie de reforme pentru consolidarea finantelor statului, potrivit Wall Street Journal. In cadrul unui discurs in Parlament, Donald Tusk a declarat este nevoie de masuri nepopulare pentru reducerea deficitului bugetar la 3% in 2012.

Polonia tinteste in acest an un deficit de 6% din PIB, fata de 8% in 2010. Pana in 2015, premierul polonez intentioneaza sa reduca deficitul la circa 1% din PIB.

Totodata, datoria Poloniei ar trebui sa coboare la 47% din PIB pana in 2015, de la circa 54% in acest an.

Pentru a atinge aceste tinte, guvernul intentioneaza sa reformeze sistemul pensiilor speciale pentru fermieri, mineri, militari si politisti. Premierul a precizat ca daca va fi necesar va discuta cu Vaticanul pentru ca preotii catolici sa intre in sistemul national de pensii.

Totodata, varsta de pensionare pentru barbati si femei va creste la 67 de ani. Aceste masuri ar trebui sa diminueze datoria publica a Poloniei la 35% din PIB pana in 2040.

Planurile Executivului mai includ reducerea sprijinului guvernamental pentru copiii proveniti din familii bogate, o crestere a taxelor pentru companiile miniere, dar si pentru cadrele universitare, jurnalisti si artisti.