Randamentele obligatiunilor pe zece ani emise de Spania au crescut luni, dupa victoria dreptei in alegerile parlamentare de duminica, care trebuie sa convinga investitorii ca pot scoate tara din criza, potrivit AFP. La ora 10:46 GMT, randamentele spaniole cu scadenta la zece ani a ajuns la 6,500%, de la nivelul de 6,345% inregistrat vineri.

Totodata, diferenta dintre randamentele obligatiunilor emise de Spania si cele ale Germaniei a crescut la 4,58 puncte procentuale, de la 4,33 puncte procentuale la finele saptamanii trecute.

"Aceasta victorie era anticipata la scara larga si nu a dus la o detensionare a pietei. Acum (viitorul guvern - n.r.) trebuie sa arate ca are dorinta de a actiona", a declarat Nordine Naam, analist la Natixis.

Totodata, analistii Saxo Bank au aratat ca liderii partidului care a castigat alegerile au declarat ca vor face tot posibilul pentru a lupta impotriva crizei, insa nu vor putea face miracole avand in vedere situatia economica dificila.

Sub presiunea pietelor financiare, Mariano Rajoy, care va conduce noul guvern de la Madrid, trebuie sa actioneze rapid pentru a incerca sa redreseze economia spaniola, amenintata de recesiune si de un somaj record, de 21,5%. Adoptarea unor noi masuri de securitate ar putea insa alimenta nemultumirile sociale.

"Nu este un secret ca vom guverna in cele mai dificile conditii prin care trece Spania in ultimii 30 de ani", a declarat Mariano Rajoy la scurt timp dupa anuntarea castigatorului alegerilor.

Partidul Popular a inregistrat o victorie istorica la alegerile parlamentare de duminica din Spania, dupa ce populatia, ingrijorata pentru viitorul sau, a ales sa pedepseasca guvernul socialist, aflat la putere din 2004, pentru masurile dure de austeritate, somajul record si criza care pare ca nu se mai sfarseste. Dupa numararea a aproximativ 90% din voturi, formatiunea politica condusa de Mariano Rajoy, in varsta de 56 ani, a castigat 186 locuri in Camera Inferioara a parlamentului, in timp ce Partidul Socialist (PSOE) a obtinut doar 111 mandate, cel mai slab rezultat inregistrat de la instaurarea democratiei in Spania, la jumatatea anilor 1970.