Ministrul Economiei: Ungaria va acorda o importanta deosebita reindustrializarii
Matolcsy a precizat ca Ungaria a ajuns la un punct de cotitura, urmand sa isi reduca datoria de la 82% din PIB si sa devina unul dintre cele sapte state ale UE care vor avea un deficit mai mic de 3% in 2012, insa a adaugat ca cresterea economica ramane o "slabiciune".
El a mai spus ca Ungaria trebuie sa isi apere cresterea economica, in conditiile in care zona euro, precum si economia globala, sunt in criza financiara.
Oficialul maghiar a aratat ca securitatea finantarii Ungariei ar putea fi garantata prin continuarea finantarii de pe piata si reducerea datoriei publice, dar si un acord financiar cu organizatiile internationale. Ultima veriga din acest lant este un acord cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana, pe care guvernul l-ar putea semna la inceputul anului viitor, a adaugat el.
Potrivit lui Matolcsy, acordul va fi o plasa de siguranta si va fi accesat doar daca situatia economica se deterioreaza drastic in zona euro.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
In felul acesta datoriile politicienilor se vor reduce semnificativ si evident conturile acestor vor creste la fel de semnificativ!
Ii lasam pr "pr0sti" sa se ocupe de industrie! Romania nu are nevoie! Noi avem AUR!!!
Ungaria nu are de ales, pentru ca n-are nici resurse minerale, nici potentialul agricol din Romania, e fortata sa puna accent pe industrializare, asa cum a facut deja Romania in ultimii 2 ani !
Tot Romania a fost prima care a semnat un 'acord de siguranta' cu FMI, de vreo 5 miliarde, bani pe care nu-i folosim decat in caz de extrema urgenta (asa cum avem la BNR 8 miliarde euro de la FMI pt a-i folosi daca cineva ne ataca leul).
Acum Ungaria va face exact la fel, ca Romania, va semna un acord de siguranta, pt ca pur si simplu e o masura desteapta si eficienta.
FMI monitorizeaza si cere anumite masuri de control al cheltuielilor, ceea ce e binevenit in Romania, unde partidele au tendinta de a baga mana in pusculita si a distribui pomeni electorale.
Va accepta Viktor Orban ca FMI-ul sa fie cu ochii pe banii publici din Ungaria?
Luna trecuta Viktor Orban a declarat ca daca vine FMI-ul el pleaca, ca Ungaria n-are nevoie de FMI..
Uite ca Ungaria e pe punctul de a renunta la nationalismul economic preconizat de FIDESZ pt ca nu e suficient pt relansarea economica, cresterea e foarte slaba si nu permite rambursarea imensei datorii publice.
E usor sa declari 're-industrializare', e mult mai greu de facut pt ca ai nevoie de fonduri foarte mari, de investitori priceputi, de forta de munca bine calificata, de locatii potrivite, etc.
Care investitor industrial se uita pe harta, va vedea ca Cehia e mult mai aproape de Germania care merge cel mai bine in UE, va vedea ca Romania e mai bogata in resurse, energie si consumatori (si va avea si sute de km de autostrazi in urmatorii ani), va vedea ca in Bulgaria e mai mica impozitarea, etc. Deci va fi greu sa aleaga Ungaria..
Nu trebuie sa ai resurse multe, vezi Japonia, Elvetia, Slovacia, Olanda etc. La capitolul agricultura, e cer si pamant intre cat produc ei si noi. Atat calitativ cat si cantitativ. Este SINGURA tara din Europa care impreuna cu Austria au respins acum cativa ani buni produsele agricole modificate genetic de a fi plantate pe teritoriul lor. De energie nu putem vorbi, este o tema a viitorului pt ca cea "verde" este doar la inceput in ambele tari. Consum... iti garantez ca va fi mai mare oricand in urmatorii 5 ani in Ungaria decat la noi. Consumul se face din salarii/bani mai multi. La ei salariul minim in mana este de peste 250 euro. Cel mediu pe economie este de 221.000 ft, adica cca 710 euro. Unde va fi mai mare consum? Deci lasa putin jos caramida inainte sa-ti dai cu ea in piept.
Realitatea zice cu totul altceva. Asa ca cineva ar trebui sa ia nu una ci doua caramizi in miini si sa-si dea cu ele, dar nu in piept.
Mai mult,nu cred ca FMI-ul va ierta nationalizarea si- va obliga pe unguri da dea banii inapoi.
Asa ca ,eu pariez ca Ungaria va cobora mai mult decat Grecia...
Si unii si altii au distrus industria neintelegand ca tarile care produc fac parte din ELITA lumii si sunt tratate cu respect nu aia care consuma ca dobitocii produsele altora !!!
In Romania nici nu e de mirare ca s-a intamplat lucrul asta deoarece daca te uiti cine a fost si cine este prin PARLAMENT ai sa constati ca a fost si este populat de juristi ,artisti,scriitori,profesori si ingineri "vopsiti" (gen Iliescu) care nu au cum sa inteleaga importanta unei industrii nationale.puternice.
Dezindustrializare ne costa deja si ne va costa si mai tare in viitor daca nu se iau masuri de indreptare a situatiei.