Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in fata monedei unice europene, cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) urcand la 4,3608 lei pentru un euro, valoare cu 0,10 bani mai mare decat cea afisata vineri.

Pe piata valutara, leul s-a tranzactionat static vineri si a inchis saptamana la 4,3655 unitati/euro. Luni, moneda nationala se tranzactiona in deschiderea sedintei la 4,3700 unitati/euro, iar apoi a intrat pe o tendinta de apreciere, atingand un nivel minim de 4,3620 lei pentru un euro, in conditiile unei piete linistite si pe volume modeste.

Un dealer din piata a declarat pentru HotNews.ro ca deprecierea monedei nationale din ultima perioada se datoreaza situatiei dificile din zona euro. El a mai precizat ca daca situatia s-ar detensiona, desi e greu de presupus in acest moment, este posibil ca leul sa se aprecieze.

Dealerul citat a spus ca zlotul polonez si coroana ceha s-au aflat sub presiune luni, adaugand ca forintul maghiar si leul s-au decuplat de evolutia monedelor din regiune in ultima perioada, evoluand in acelasi sens, dar cu amplitudini mai reduse.

Leul a pierdut teren si in fata monedei americane, dolarul fiind cotat la 3,2425 lei, cu 1,7 bani mai mult decat vineri.

Francul elvetian a fost cotat la 3,5230 lei, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute cursul era de 3,5263 lei/franc. Totodata, cursul stabilit de BNR pentru 100 de yeni japonezi a fost de 4,2164 lei, in scadere cu 1,36 bani comparativ cu nivelul de vineri.