VIDEO Leul s-a depreciat luni, cursul BNR urcand la 4,3608 lei/euro
Pe piata valutara, leul s-a tranzactionat static vineri si a inchis saptamana la 4,3655 unitati/euro. Luni, moneda nationala se tranzactiona in deschiderea sedintei la 4,3700 unitati/euro, iar apoi a intrat pe o tendinta de apreciere, atingand un nivel minim de 4,3620 lei pentru un euro, in conditiile unei piete linistite si pe volume modeste.
Un dealer din piata a declarat pentru HotNews.ro ca deprecierea monedei nationale din ultima perioada se datoreaza situatiei dificile din zona euro. El a mai precizat ca daca situatia s-ar detensiona, desi e greu de presupus in acest moment, este posibil ca leul sa se aprecieze.
Dealerul citat a spus ca zlotul polonez si coroana ceha s-au aflat sub presiune luni, adaugand ca forintul maghiar si leul s-au decuplat de evolutia monedelor din regiune in ultima perioada, evoluand in acelasi sens, dar cu amplitudini mai reduse.
Leul a pierdut teren si in fata monedei americane, dolarul fiind cotat la 3,2425 lei, cu 1,7 bani mai mult decat vineri.
Francul elvetian a fost cotat la 3,5230 lei, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute cursul era de 3,5263 lei/franc. Totodata, cursul stabilit de BNR pentru 100 de yeni japonezi a fost de 4,2164 lei, in scadere cu 1,36 bani comparativ cu nivelul de vineri.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Toate tarile alea de care vorbiti cer euro pentru a-si finanta functionarea sau ratele la banci.
Si-atunci,aia care vand euro il vand din ce in ce mai scump.
Toate menedele lumii (cu mici exceptii) sunt in scadere, se depreciaza. Din diverse motive, principalele fiind inflatia si competitia la exporturi (este in interesul oricarui guvern sa aiba o moneda slaba, ca sa incurajeze exporturile).
Cand vezi acum Euro si crezi ca el creste in raport cu Leul, de fapt imagineaza-ti doi parasutisti cazand. Unul mai repede si altul mai incet. Cel care ramane mai sus iti da impresia ca urca de fapt, nu? :)
E normal ca leul sa se deprecieze cand zona euro sufera pentru ca economia noastra este total dependenta de cea a UE (exportam in UE, majoritatea investitorilor din Ro sunt din UE). Asadar e normal daca UE merge prost Ro sa mearga si mai prost.