Banca centrala a Germaniei a redus luni prognoza de crestere economica pentru anul viitor la 0,5%-1%, de la 1,8% cat se estima in luna iunie, pe fondul reducerii exporturilor din cauza crizei datoriilor suverane, potrivit Bloomberg.

"Deteriorarea semnificativa a cererii externe, cuplata cu nervozitatea pietelor financiare" va face ca "economia germana sa evolueze pe un teren dificil in lunile urmatoare", se arata in buletinul lunar al Bundesbank. Oficialii bancii centrale mai arata ca perspectiva prezinta riscuri semnificative.

Guvernul federal a anuntat in luna octombrie ca se asteapta ca economia germana sa creasca cu 1% in 2012. Pentru acest an se estimeaza ca Produsul Intern Brut va avansa cu 3%.

Criza datoriilor suverane a obligat mai multe guverne din zona euro sa adopte masuri de austeritate tot mai dure, afectand cea mai mare piata de export a Germaniei. Banca Centrala Europeana arata anterior ca regiunea poate intra in recesiune daca liderii europeni nu vor gasi o cale sa combata criza, care acum ameninta Italia.

Totodata, o serie de rapoarte arata ca avansul economic ar putea incetini si in Asia, piata spre care s-au indreptat companiile germane dupa scaderea vanzarilor in Europa.

Raportul Bundesbank arata insa ca o parte din scaderea exporturilor ar putea fi compensata de cresterea cererii interne, in conditiile in care veniturile populatiei s-ar putea majora datorita conditiilor favorabile de pe piata muncii.