Fondul Monetar International (FMI) a anuntat, marti, crearea unui nou instrument de creditare, pentru a preveni contagiunea crizei economice si financiare, anunta AFP.

Consiliul de administratie al institutiei a aprobat infiintarea "Liniei de precautie si de lichiditate", care a fost promisa de grupul G20 si care pune la dispozitia statelor membre un credit pentru acoperirea nevoilor lor urgente, a aratat FMI intr-un comunicat.

Liderii G20 au convenit la inceputul acestei luni, in cadrul reuniunii de la Cannes, ca FMI ar trebui sa creeze o noua facilitate de creditare, pentru a ajuta tarile care se confrunta cu crize de lichiditati.

Aceasta linie de lichiditati pune la dispozitia statelor membre un credit pentru acoperirea nevoilor lor urgente. "Poate fi folosita ca sursa de lichiditati, ce poate fi accesata pe o perioada de sase luni, pentru a acoperi necesarul pe termen scurt al balantei de plati", a explicat FMI.

Acest instrument va inlocui un altul, creat in august 2010, "Linia de credit de precautie", de care a beneficiat un singur stat membru, Macedonia. Diferenta este ca vechea linie de credit era conceputa ca o solutie de rezerva, in timp ce noua facilitate poate fi utilizata imediat.

Tarile care pot solicita o astfel de finantare raman aceleasi: cele afectate de o criza, dar care au politici economice solide si se angajeaza sa le mentina.

Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, a declarat la summit-ul de la Cannes ca Italia ar putea corespunde acestor criterii.