Criza datoriilor suverane devine virala. "Dezastru" pentru Germania, semnal socant pentru piete dupa esecul pentru obligatiunile germane pe 10 ani
Dobanzile reduse oferite pentru obligatiunile pe zece ani i-au descurajat pe investitori, care au cumparat doar 3,644 miliarde de euro din emisiunea cu o valoare totala de sase miliarde de euro. Acest lucru a fortat Bundesbank sa cumpere 39% din obligatiunile oferite spre vanzare.
"Este un dezastru complet si total", a declarat Marc Ostwald, analist la Monument Securities din Londra.
Agentia de administrare a datoriei a anuntat ca cererea redusa reflecta cresterea tensiunilor de pe piata europeana, adaugand ca va vinde pe piata secundara obligatiunile cumparate de Bundesbank. Totodata, oficialii institutiei au precizat ca Germania nu se confrunta cu un deficit de finantare.
UPDATE 1: Exista doua explicatii, spun economistii contactati de HotNews. Prima-nu poti oferi un randament de 2% si SUA si Germaniei (unde nu exista nicio guvernanta fiscala coerenta), iar a doua explicatie tine de evolutia incerta a economiei din zona euro.
UPDATE 2: Contagiunea crizei datoriilor suverane din Europa se extinde si devine virala, a declarat miercuri, citat de Yahoo Finance, economistul Nouriel Roubini.
UPDATE 3: Ewald Nowotny, membru in conducerea Bancii Central Europene, a declarat ca esecul obligatiunilor germane reprezinta un semnal de alarma (via Christopher Adams, FT)
UPDATE 4: Dupa esecul obligatiunilor, euro a scazut imediat fata de dolar, iar indicii principalelor burse europene au scazut la minimul ultimelor 7 saptamini (Reuters)
UPDATE 5: Inca o veste proasta: Agentia Fitch avertizeaza ca ratingul AAA al Frantei este in pericol. Fitch sustine ca bugetul Frantei nu mai poate sustine socuri majore precum o scadere economica sau un pachet de ajutorare a bancilor (AFP, Reuters)
UPDATE 6: Zona euro nu va supravietui in actuala forma, releva un sondaj Reuters la care au raspuns economisti si fosti factori de decizie. Cei mai multi au spus ca Grecia trebuie sa iasa din zona euro

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Totodata, randamentul obligatiunilor germane crescuse pana la 2.077% (14 bp crestere de la 1.941%) - acestea fiind randamentele de pe piatza secundara. In plus, ar fi interesant sa vedem daca aceasta evolutie se datoreaza costului de asigurare a obligatiunilor germane (CDS - vezi Thompson-Reuters-Datastream).
Faptul ca pretul pe piatza secundara este inferior celui la care Bundesbank a cumparat obligatiunile poate indica faptul ca banca centrala suporta pierderi din aceasta operatiune.
le va pasa pîna nu devin toxice ?!
si uite-asa se paseaza pisica.
Caci lichiditate nu prea are germania nci ea, excedentele comerciale le-au papat de mult piggs
@antreus: Presa Germana vb delicat pt ca nu e o presa de scandal si senzatii tari. Vb pe intelesul tuturor. A fost o emisiune la TV de investigatii pe tema asta. S-a vb de bonduri germane de prin ianuarie 2011 cand au avut success si cu toate acestea Germania a pierdut mai mult decat acuma. Nu ma bag prea mult in detalii ca nu ma pricep. Bineinteles ca ziarele engleze si americane sar in sus de fiecare data cand se pare ca Germania are o problema. Se numeste rautate si invidie care vinde la greu in acele doua tari.
Deocamdata Germania merge bine. Pt. intregul continent si mapamond lumea ar trebui sa-si doreasca o Germanie puternica. Daca Germania intra in criza, in Europa si in America va fi o saracie cum n-a mai fost de sute de ani. Si vor fi afectati mai mult locuitorii Angliei si Americii decat ai Germaniei.
Trec in revista presa zilnica. Unele articole imi aprind becul rosu, sau, cum spune Nowotny mai sus, semnalul de alarma. Altele se aprind pe verde, caz in care mai apare putin optimism.
In ultima perioada, vad mult rosu...:(
Dupa cum am mentionat mai sus insa, trebuie sa fim constienti despre cat de important este acest eveniment. Intr-adevar, el a miscat pietele financiare in dimineatza asta. Asta nu inseamna insa ca suntem la sfarsitul lumii si euro e in cosciug. Germania are totusi o economie sanatoasa, institutii solide si o destul de buna disciplina fiscala. Chiar daca vine o recesie, acest lucru nu este dezastros pentru capacitatea tzarii respective de a platii datoriile.
daca as critica ceva insa, atunci acel lucru ar fi aparenta graba cu care update-urile au fost facute. mai multa grija si acuratete (de ex se vb de downgrade pt FR de ceva timp) - sugerez sa-ti iei timpul necesar si sa scrii un articol mai mare dar unitar