Regula de aur pentru cei care doresc sa contracteze un credit este sa se imprumute in moneda in care realizeaza veniturile, insa, cel putin pana in acest moment, diferenta dintre costurile creditelor in euro si costurile creditelor in lei a fost atat de mare, incat cei mai multi au ales sa se imprumute in valuta, asumandu-se astfel riscul valutar.

Cum au evoluat in ultimii ani costurile creditelor si care este in prezent diferenta dintre un credit in euro si unul in lei?

Creditele pentru cumpararea de locuinte

Daca facem media celor mai ieftine trei credite in euro pentru cumpararea unei locuinte observam ca, pentru o suma imprumutata de 50.000 euro pe o perioada de 25 de ani, rata lunara este de 328 euro, iar suma totala ce trebuie returnata se ridica la 98.000 euro, practic dubla fata de creditul contractat initial. Sursa datelor este portalul Conso.ro.

La creditele in lei, media celor mai ieftine trei oferte pentru un credit de 217.500 lei pe o perioada de 25 de ani arata ca rata lunara este de circa 1.670 lei sau 384 euro, in timp ce suma totala care trebuie returnata este de 540.000 lei sau 124.000 euro la cursul actual. Suma returnata este de 2,5 ori mai mare decat creditul initial.

Practic, in conditiile actuale, cine contracteaza un credit in lei trebuie sa plateasca o suma finala cu 26% mai mare, insa nu stim nici cum va evolua cursul valutar in anii urmatori, nici cum vor evolua dobanzile, respectiv Euribor si Robor. In plus, marjele aplicate de banci sunt mai mari la euro (3-4%) si mai mici la lei (2-3%).

Pentru comparatie, in urma cu un an si jumatate, cel mai ieftin credit imobiliar in lei presupunea returnarea unei sume de 2,9 ori mai mare (fata de 2,5 ori acum), iar la creditele in euro situatia nu s-a schimbat, suma ce trebuie returnata fiind relativ egala (adica dubla fata de creditul initial).

De remarcat insa ca aceste “cele mai ieftine oferte” vin de cele mai multe ori cu constrangeri de genul incasarii veniturilor prin banca respectiva si/sau dobanzi fixe pe perioade determinate (de regula un an), astfel incat costul real pe perioade mai mari de timp poate diferi semnificativ de cel initial.

Daca luam in calcul datele BNR, DAE la creditele ipotecare in lei a fost de 9,59% in septembrie, in crestere de la 8,24% in mai, dar in scadere de la 11,19% in septembrie 2010, in timp ce DAE la creditele in euro a fost de 6,14%, usor mai mica decat cea din septembrie 2010.

Diferenta dintre DAE la lei si la euro a ajuns la 3,45 puncte procentuale, in scadere de la 4,5 puncte procentuale in septembrie 2010. Vezi grafic.

Creditele pentru nevoi personale

Cele mai ieftine credite pentru nevoi personale acordate in euro presupun o rata de 114 euro si o suma totala de returnat de 6.700 euro in cazul unui credit in valoare de 5.000 euro pe 5 ani.

Cele mai ieftine credite pentru nevoi personale acordate in lei presupun o rata de 500 lei (115 euro) si o suma totala de returnat de 29.500 lei (6.780 euro) in cazul unui credit in valoare de 21.570 lei contractat pe o perioada de 5 ani.

Practic, aici costul este relativ similar, DAE variind in jurul a 14-15% atat pentru creditele in lei, cat si cele pentru euro.

Datele BNR arata ca DAE la creditele pentru consum in lei a fost de 16,8% in septembrie, in scadere de la 19,24% in septembrie 2010, DAE la creditele pentru consum in euro scazand de la 9,7% anul trecut, la 8,69% anul acesta. Pe de alta parte insa, comparatia intre cele doua monede este denaturata de creditele pentru consum garantate cu ipoteca, acesta fiind motivul pentru care DAE la euro este mult mai mica decat cea la lei.

Concluzie

Costurile unui credit depind de atat evolutia indicatorului de care este legata dobanda (Euribor la creditele in euro si Robor la creditele in lei) cat si de cursul valutar, doi indicatori pe care nu ii putem controla.

Totusi, pe termen lung, este foarte probabil ca Euribor sa creasca, si Robor sa scada, mai ales daca trendul de reducere a inflatiei va fi unul durabil, oferind astfel BNR posibilitatea de a reduce dobanda de referinta. Vezi grafic.

In ce priveste cursul valutar, leul se afla acum sub presiune, insa este putin probabil ca asistam la o depreciere semnificativa. Mai mult, daca situatia de pe plan extern se va mai calma, este posibil ca leul sa ajunga din nou in intervalul 4,1-4,2, poate chiar mai jos.

Cel putin in ce priveste creditele pentru achizitia de locuinte, costurile creditelor in euro continua sa fie semnificativ mai mici decat costurile creditelor in lei, dar diferenta s-a redus sensibil in ultimii doi ani.

Nu stim inca ce impact va avea noul regulament al BNR, cei care contracteaza un credit in alta moneda decat cea in care realizeaza venituri fiind acum obligati sa aduca un avans mai mare.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.