Ministerul ungar al Economiei: Retrogradarea ratingului Ungariei este parte a unui atac financiar
"Avand in vedere ca evaluarea Moody's nu are o baza reala, guvernul ungar nu poate interpreta aceasta actiune decat ca facand parte dintr-un atac financiar impotriva Ungariei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Retrogradarea ratingului este "nefondata profesional", mai arata reprezentantii ministerului, referindu-se la bugetul pe 2011 si la faptul ca Budapesta si-a "redus datoria suverana cu 10% in acest an".
"In mod clar nici performanta economiei ungare, nici bugetul de stat nu explica deprecierea forintului, prin urmare un atac speculativ contra Ungariei are loc in fundal", mai spun oficialii.
Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat joi ratingul Ungariei in categoria "junk", cu perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca acest calificativ ar putea fi coborat din nou in urmatoarele luni. Motivul principal pentru aceasta retrogradare este "incertitudinea cu privire la capacitatea statului ungar de a-si atinge obiectivele de consolidare fiscala si reducere a datoriei pe termen mediu, avand in vedere cresterea costurilor sale de imprumut si a mediului actual de crestere economica scazuta".
Tot joi, purtatorul de cuvant al Guvernului de la Budapesta a declarat ca Executivul este de parere ca forintul ar fi fost recent tinta unui atac speculativ si a cerut autoritatilor nationale cu atributii in domeniul securitatii sa analizeze aceasta problema.
Totodata, persoane apropiate guvernului de la Budapesta au declarat presei maghiare ca Ungaria va lansa o investigatie pentru a descoperi identitatea persoanelor responsabile de "o serie de atacuri" asupra forintului.
Recent, forintul maghiar s-a depreciat semnificativ atat fata de moneda unica europeana cat si fata de francul elvetian, in vreme ce celelalte monede regionale au avut o evolutie mai buna. La ora 8:25 GMT, forintul maghiar era cotat la 317,25 unitati/euro, nivel apropiat de minimul record de 317,85 forinti/euro atins saptamana trecuta.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
alo! redactia! un pic de info cu privire la expunerea HU la CHF si perspectivele de crestere economica asa pt background nu ar strica!
Cheers,
za-k/