Guvernul de la Budapesta a acuzat vineri ca retrogradarea ratingului Ungariei de catre Moody's este nefondata si este parte a unui "atac financiar" impotriva tarii, potrivit AFP.

"Avand in vedere ca evaluarea Moody's nu are o baza reala, guvernul ungar nu poate interpreta aceasta actiune decat ca facand parte dintr-un atac financiar impotriva Ungariei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Retrogradarea ratingului este "nefondata profesional", mai arata reprezentantii ministerului, referindu-se la bugetul pe 2011 si la faptul ca Budapesta si-a "redus datoria suverana cu 10% in acest an".

"In mod clar nici performanta economiei ungare, nici bugetul de stat nu explica deprecierea forintului, prin urmare un atac speculativ contra Ungariei are loc in fundal", mai spun oficialii.

Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat joi ratingul Ungariei in categoria "junk", cu perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca acest calificativ ar putea fi coborat din nou in urmatoarele luni. Motivul principal pentru aceasta retrogradare este "incertitudinea cu privire la capacitatea statului ungar de a-si atinge obiectivele de consolidare fiscala si reducere a datoriei pe termen mediu, avand in vedere cresterea costurilor sale de imprumut si a mediului actual de crestere economica scazuta".

Tot joi, purtatorul de cuvant al Guvernului de la Budapesta a declarat ca Executivul este de parere ca forintul ar fi fost recent tinta unui atac speculativ si a cerut autoritatilor nationale cu atributii in domeniul securitatii sa analizeze aceasta problema.

Totodata, persoane apropiate guvernului de la Budapesta au declarat presei maghiare ca Ungaria va lansa o investigatie pentru a descoperi identitatea persoanelor responsabile de "o serie de atacuri" asupra forintului.

Recent, forintul maghiar s-a depreciat semnificativ atat fata de moneda unica europeana cat si fata de francul elvetian, in vreme ce celelalte monede regionale au avut o evolutie mai buna. La ora 8:25 GMT, forintul maghiar era cotat la 317,25 unitati/euro, nivel apropiat de minimul record de 317,85 forinti/euro atins saptamana trecuta.