Consiliul Fiscal: Este necesar un angajament ferm fata de tinta de deficit de 1,9% din PIB in 2012
"In opinia Consiliului Fiscal, o prudenta sporita, materializata in stabilirea unei tinte de deficit bugetar mai ambitioase, este justificata in lumina constrangerilor de finantare interne si externe. (...) Cu toate acestea, Consiliul fiscal remarca lipsa unui angajament ferm vizavi de aceasta noua tinta, in conditiile in care textul raportului care insoteste proiectul de buget prevede explicit posibilitatea majorarii acesteia pe parcursul anului. Acest lucru este in contradictie cu principiile transparentei si stabilitatii statuate de legea responsabilitatii fiscal bugetare", se arata in Opinia Consiliului fiscal cu privire la Legea bugetului de stat si la Legea bugetului de asigurari sociale pentru anul 2012.
Mai mult, o eventuala revizuire ascendenta a acestei tinte in timpul anului 2012, obiectivului de eliminare a deficitului excesiv, ar submina credibilitatea cadrului fiscal-bugetar bazat pe reguli statuat de Legea responsabilitatii fiscal-bugetare.
In plus, o crestere a tintei de deficit bugetar in timpul anului 2012 ar putea avea potentialul de a fi perceput ca un derapaj (si penalizat ca atare) de pietele financiare, mai ales in conditiile in care revizuirea acesteia s-ar datora unor majorari de cheltuieli sociale si de chiar la un nivel care sa asigure indeplinirea personal intr-un an electoral, anuland astfel beneficiile stabilirii unei obiectiv initial mai ambitios de consolidare fiscala.
Consiliul Fiscal arata ca aceeasi ambiguitate se regaseste si la nivelul parametrilor politicii bugetare. Astfel, raportul aferent proiectului de buget ia in calcul eventualitatea majorarii cheltuielilor de personal pe parcursul anului, in limita unui plafon de 7,2% din PIB (nivelul cheltuielilor de personal prevazute in forma curenta a proiectului de buget este de 6,9% din PIB).
De asemenea, este prevazuta si posibilitatea indexarii pensiilor pe parcursul anului 2012 conform noii legi a pensiilor, cu impact negativ asupra deficitului bugetar (spre exemplu, in conditiile in care indexarea ar fi operata incepand cu luna iulie 2012, impactul suplimentar estimat la nivelul cheltuielilor ar fi de circa 0.3% din PIB).
Consiliul Fiscal atrage atentia ca materializarea intentiei de majorare a cheltuilelilor de personal si a celor cu pensiile pe parcursul anului 2012 (prin majorarea cheltuielilor totale ale bugetului general consolidat) ar incalca mai multe articole ale Legii responsabilitatii fiscale.
"A recurge din nou la mecanismul derogarii pentru a ocoli regulile statuate de Legea responsabilitatii fiscal-bugetare (mecanismul derogarii de la LRF a fost deja utilizat cu prilejul primei rectificari bugetare din august 2011) ar ridica intrebari serioase la adresa relevantei acestora si ar anula beneficiile pe termen lung pe care stabilirea unui cadru bazat pe reguli de formulare al politicii fiscal-bugetare le produce", se mai arata in opinia Consiliului Fiscal.
Proiectul bugetului general consolidat aferent anului 2012 isi propune un obiectiv de deficit bugetar de 1,9% din PIB (standarde cash), mai ambitios decat nivelul de 3% asumat in strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern in luna august 2011.
- 0 (0 voturi)pe hartie.... (Vineri, 25 noiembrie 2011, 13:26) alex_1 [utilizator]totul arata bine. ma intreb insa ce previziuni PIB foloseste guvernul cand vorbeste de astfel de tinte? adica cine a facut prognoza PIB-ului si este aceasta institutie intr-adevar independenta de executiv? daca nu, se prea poate sa ne uitam la o prognoza prea optimista pentru PIB si in consecinta 1) la incasari reduse fatza de prognoza si 2) la un PIB mai slab decat prognoza indica; amandoua efectele ducand la un deficit peste tzinta.raspunde trimite

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”