Banca centrala a Ungariei a majorat dobanda de politica monetara, pana la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, pentru a proteja moneda nationala de efectele retrogradarii ratingului suveran in categoria "junk" de catre Moody's, potrivit Businessweek. Magyar Nemzeti Bank a majorat dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 6,5%.

14 din cei 25 de economisti intervievati de Bloomberg estimau ca banca centrala va majora dobanda cheie la 6,5%, cinci se asteptau ca aceasta sa ajunga la 6,25%, unul se astepta la un nivel de 7%, iar cinci prognozau mentinerea ratei de dobanda la 6%.

Forintul maghiar s-a depreciat in aceasta luna pana la un nivel record in fata monedei unice europene, iar randamentele obligatiunilor guvernamentale au crescut la peste 9%, in conditiile in care Ungaria a pierdut, dupa 15 ani, ratigul "investment grade" de la Moody's.

"In mod clar, Consiliul Monetar este ingrijorat de presiunea asupra forintului si simte nevoia de a transmite un semnal puternic in piata in ceea ce priveste disponibilitatea sa de a actiona", a declarat Tim Ash, analist pe piete emergente la Royal Bank of Scotland din Londra.