Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a confirmat, marti, ratingul suveran al Romaniei la nivelul "BB+/B", cu perspectiva stabila, insa a redus cu o treapta ratingul datoriilor in lei pe termen lung si scurt, incadrandu-le in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, informeaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat al agentiei financiare, masura de a aduce ratingul datoriilor in lei la nivelul celui pentru datoriile in valuta reflecta revizuirea metodologiei S&P pentru ratingurile suverane. In consecinta, pentru majoritatea tarilor evaluate scade diferenta dintre ratingurile datoriilor in valuta si cele pentru creditele in moneda locala.

Revizuirea metodologiei in aceasta directie se face pe considerentul ca, datorita globalizarii pietelor, guvernele au un interes mai mic pentru diferentierea datoriilor in valuta si in lei, in eventualitatea unei restructurari a datoriilor.

In aceste conditii, ratingul pentru datoriile in lei a fost egalizat cu cel pentru datoriile in valuta, informeaza comunicatul de presa.