Raport: Costurile de imprumut ridicate ale Italiei ar putea duce la o criza de lichiditate si la intrarea in insolventa a tarii
Ministrii de finante din zona euro s-au intalnit marti la Bruxelles, in incercarea de a solutiona cea mai grava criza cu care s-a confruntat Uniunea Europeana.
In cadrul acestei intalniri, Mario Monti, premierul si ministrul de finante al Italiei, a prezentat stadiul adoptarii masurilor de austritate menit a salva Italia si a sustine moneda euro, insa raportul celor doua institutii arata ca Monti trebuie sa adopte masuri suplimentare.
CE si BCE noteaza ca Mario Monti trebuie sa faca mai mult pentru a combate evaziunea fiscala din Italia, care are un impact estimat la circa 20% din PIB.
"Criza datoriilor suverane s-a mutat de la periferie spre Italia si alte state de baza din zona euro. Presiunea asupra randamentelor obligatiunilor guvernamentale ale Italiei este acuta, reflectand temerile in cresterile privind sustenabilitatea datoriei publice ridicate a Italiei", se arata in raport.
"Riscul unei crize de lichiditate suverane poate creste rapid in absenta unui raspuns decisiv. (...) Mentinerea unor dobanzi ridicate creste riscul <<fugii>> de obligatiunile suverane ale Italiei. O criza de lichiditate poate deveni o criza de solventa, ale carei repercusiuni pentru alte economii mari din zona euro ar fi foarte acute avand in vedere expunerea pe economia Italiei", se mai spune in document.
Marti, Italia a atras din piata 7,5 miliarde de euro, insa randamentele au depasit pragul de 7%, valoare considerata nesustenabila pe termen lung pentru finantarea datoriei de aproximativ 120% din PIB.

VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
La introducerea euro in italia toate preturile sau dublat iar veniturile au ramas la nivelul salariilor in lire.
Acum italienii vor inapoi la lira si la inflatie pana trece hopul. Multi sustin ca un euro puternic face bine doar dolarului si ca pentru ei cea mai buna varianta este revenirea la lira.
'Deficitul fiscal este în scădere, curba datoriei publice externe cunoaşte o încetinire semnificativă, după o perioadă de creştere rapidă, deficitul de cont curent ajungând la 4,1% din PIB în 2011, de la 11,6% în 2008, datoria externă netă guvernamentală şi cea a sectorului financiar este estimată la 67,5%, arieratele guvernamentale reducându-se la 0,2% din PIB, iar cele ale întreprinderilor de stat la 3,4% din PIB, având în vedere aderarea la reformele convenite în cadrul pachetului financiar agreat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială'.
Eventuala iesire a Italiei din euro ar insemna prabusirea unei parti a sistemului bancar italian, devalorizarea dramatica a economiilor populatiei, o rata a inflatiei care va duce si la scaderea puterii de cumparare, cheltuieli suplimentare cu schimbul valutar pt orice italian care vrea sa calatoreasca in restul UE.
Italia ar iesi din randul 'marilor puteri' din UE si rolul sau diplomatic s-ar diminua.
Investitorii straini ar prefera sa evite Italia nefiind siguri de evolutia lirei.
Nici macar una singura dintra marile tari UE nu-si doreste sa renunte la euro, care e un scut protector pt cheltuieli cu importul de energie si ofera cumparaturi ieftine din exterior.
Germania a propus deja un nucleu 'dur' al zonei euro, care sa poate emite obligatiuni in euro, format din doar 6 state cu nota AAA: Germania, Franta, Luxemburg, Finlanda, Austria, Olanda.
Singura solutie viabila este falimentul partial al periferiei, urmat de nationalizarea rapida a bancilor.
In alta ordine de idei Italia l-a tinut la putere 17 ani pe pacaliciul de Berlusconi. Nici tov. Iliescu nu a reusit o asemenea performanta.
Oricum eu am relatat o situatie pe care am avut ocazia sa o cunosc.
"Fara finante fabricile se inchid" Corect insa fabricile trebuie sa vanda iar din cate stiu solutia optima pentru orice tara este sa faci mai mult export decat sa importi.
Pe de alta parte chiar as fi curios cum ar arata o lume fara actualii speculatori de pe piata financiara.
Nu uitati un lucru crizele au fost generate de speculatori, adica tot de bancheri. Oare cum ar fi lumea fara ei?!!
Sa va ganditi cum se poate trai dintr-o gradina cu legume, o mica ferma cu animale.....