Bugetul a fost negociat si convenit cu statele membre si reprezinta un compromis. Deputatii europeni doreau o marire robusta a finantelor UE pentru 2012, statele membre doreau o inghetare a sumelor la nivelul din 2011. Rezultatul este imbucurator pentru majoritatea deputatilor.

Ecologistii europeni sint acum singurii care vorbesc despre un buget insuficient si dezechilibrat adoptat joi in plenara Parlamentului European la Bruxelles.

Restul grupurilor politice sint mai degraba multumite intrucat cererile de finanatre a politicilor vitregite, ca educatia si cercetarea, au fost onorate.

Acordul final din 18 noiembrie cu statele membre, transformat prin votul actual in litera de lege, ia in calcul, de asemenea, finantarea controlului frontierelor UE si cea a primaverii arabe.

Pe de alta parte si statele membre se arata pana acum multumite intrucat dorinta lor ca angajamentele de plata ale UE pentru anul viitor sa fie limitate a fost ascultata.

In fine, pentru a vorbi despre cifre, trebuie precizat ca in 2012 bugetul UE se ridica acum la 129,1 miliarde de euro, o crestere de 1.86% fata de anul curent.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.