Liderii Partidului Republican din Statele Unite vor incerca sa impiedice Fondul Monetar International sa salveze Italia si Spania, care, in opinia lor, ar lasa contribuabilii americani cu o nota de plata imensa, potrivit site-ului The Hill. Republicanii acuza administratia Obama ca a refuzat sa ofere detalii privind discutiile pe care secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, le va avea cu liderii europeni cu privire la modul in care FMI va putea interveni pentru solutionarea crizei din zona euro.

Senatorul Tom Coburn spune ca lucreaza la un proiect legislativ ca sa oblige guvernul SUA sa voteze impotriva unui rol mai extins al FMI.

"Sunt ferm impotriva ca FMI sa fie implicat in acest lucru. Aruncam bani intr-o gaura care cred ca e o problema nerezolvabila. Europa va da oricum faliment", a declarat acesta.

Tom Coburn estimeaza ca SUA ar putea pierde pana la 176 miliarde de dolari daca FMI ajuta Italia si Spania si apoi Uniunea Europeana intra in colaps.

Presedintele Barack Obama a declarat in aceasta saptamana ca SUA este gata sa faca tot ceea ce poate pentru a ajuta la rezolvarea crizei din zona euro.