Arendasii vor retine si vor vira la buget impozitele datorate de proprietarii terenurilor, iar beneficiarii platilor nu vor mai fi obligati sa depuna declaratia privind aceste castiguri daca opteaza pentru determinarea venitului net pe baza de cota forfetara, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal al Ministerului Finantelor, citat de Mediafax.

Potrivit proiectului de ordonanta privind modificarea Codului Fiscal, impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.

Impozitul astfel calculat si retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Proiectul de act normativ mentine posibilitatea determinarii venitului net impozabil prin scaderea unor cheltuieli forfetare de 25% din venitul brut.

Daca aleg aplicarea cotei forfetare, contribuabilii sunt obligati sa precizeze in scris, in contractul/raportul juridic incheiat, la momentul incheierii acestuia, ca nu opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real. Modalitatea de impunere aleasa este aplicabila pentru toate veniturile realizate in baza contractului /raportului juridic respectiv.

"In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal. Aceste hotarari se transmit in cadrul aceluiasi termen directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine", se mai arata in proiect.

Contribualii care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti la organul fiscal, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de 15 zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia.