Proiect de modificare a Codului Fiscal: Arendasii vor retine si plati impozitul datorat de proprietarii terenurilor
Potrivit proiectului de ordonanta privind modificarea Codului Fiscal, impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat si retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Proiectul de act normativ mentine posibilitatea determinarii venitului net impozabil prin scaderea unor cheltuieli forfetare de 25% din venitul brut.
Daca aleg aplicarea cotei forfetare, contribuabilii sunt obligati sa precizeze in scris, in contractul/raportul juridic incheiat, la momentul incheierii acestuia, ca nu opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real. Modalitatea de impunere aleasa este aplicabila pentru toate veniturile realizate in baza contractului /raportului juridic respectiv.
"In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal. Aceste hotarari se transmit in cadrul aceluiasi termen directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine", se mai arata in proiect.
Contribualii care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti la organul fiscal, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de 15 zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
- s-au construit patinoare;
- s-au construit sali de sport la tara - ca sa poata babele sa faca sport - ca de canalizare nu aveau nevoie ;
- s-au construit si terenuri de fotbal in panta;
- s-au construit si parcuri verzi la tara.
- se mai construiesc si ceva autostrazi - dar numai in partea PDL-ista a tarii (adica Vest) - ceilalti poate sa o duca greu ca deh, au primari USL si astia-s incapabili.
Majoritatea contractelor de arendare sint ilegale, in detrimentul proprietarilor. Arendasii-proprietari au platit prea putin proprietarilor, facindu-i pe acestia sa-si vinda pamintul., evident strainilor, care au dat ami mult. Asa s-au inbogatit primarii-arendasi iar pamintul taranilor necumparat inca de primari a ajuns in mina strainilor.
Depopularea satelor se accelereaza iar monocultura isi face lor.