SINTEZA ZILEI - Criza in zona euro: Van Rompuy vine cu propuneri radicale; Creditorii zonei euro incep sa-si piarda rabdarea; O serie de politicieni germani denunta un complot american impotriva Zonei Euro, iar Grecia adopta un buget de austeritate fara precedent
03,10 Parlamentul Greciei a votat Bugetul pentru 2012. Masurile de austeritate au fost extinse. Grecia a adoptat miercuri bugetul pentru 2012, unul care cuprinde masuri severe de austeritate si care deschide perspectiva unui deceniu de eforturi grele in incercarea Greciei de a-si asigura viitorul in zona euro, anunta AFP si Reuters. Bugetul pe 2012 include majorari de taxe, taxe noi, reduceri la salariile functionarilor publici si reducerea numarului de angajati in sectorul public.
21,15 Creditorii care finanteaza statele din Zona euro "incep sa-si piarda rabdarea" in "lipsa unei solutii perene" la criza datoriilor suverane, a declarat marti presedintele Standard and Poor's pentru Franta, care a apreciat situatia "destul de grava", relateaza AFP.
"Creditorii, deci cei care finanteaza statele, incep sa-si piarda rabdarea si asta se traduce prin acest inceput al rationalizarii creditului, o contagiune la economia reala (...), momentul este in cele din urma destul de grav", a afirmat Carole Sirou, marti seara, la radio RTL.
19,10 "Ochii intregii lumi sunt intorsi spre Europa", a declarat marti secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, evocand "semnale incurajatoare" cu cateva zile inaintea summitului european de care se leaga sperante majore, relateaza AFP.
"Suntem incurajati de evenimentele din ultimele doua saptamani din Europa", a spus Geithner, intr-o conferinta de presa sustinuta la Berlin, vorbind despre programele de reforme aplicate de Italia si de Grecia si "de progresele spre un nou pact bugetar".
18.30: Propuneri radicale ale lui Herman Van Rompuy, ce urmeaza sa fie discutate miercuri de oficialii europeni - Comisia Europeana ar putea sa beneficieze de autoritatea de a impune masuri de austeritate in tarile din zona euro care au beneficiat de un plan de salvare - Grecia, Irlanda sau Portugalia, in locul guvernelor nationale. Mai mult, aceste state ar putea pierde drepturile de vot in UE, ca masura punitiva.
17.03: Premierul francez Francois Fillon a declarat marti ca destramarea zonei euro ar avea un cost exorbitant, care ar putea ajunge pana la jumatate din Produsul Intern Brut anual pentru economiile mai slabe din zona euro, potrivit AFP.
16.45: Bursele de pe Wall Street au deschis in usoara crestere marti, pe fondul prudentei investitorilor dupa avertismentul Standard & Poor's cu privire la statele din zona euro: indicele Dow Jones a urcat cu 0,14%, iar Nasdaq cu 0,05%.
16.24: Standard & Poor's a plasat sub supraveghere negativa ratingul Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) ca urmare a deciziei sale de a plasa sub supraveghere calificativele principalelor state din zona euro. Totodata, oficialii agentiei de evaluare financiara au anuntat ca vor lua in considerare daca summit-ul UE de la sfarsitul acestei saptamani de la Bruxelles va putea restabili increderea pe piata.
15.00 Avertismentul Standard & Poor's legat de posibila degradare a 15 tari europene este o actiune motivata politic, a afirmat marti austriacul Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), relateaza AFP.
13.39: O serie de politicieni germani denunta un complot american impotriva Zonei Euro, dupa amenintarea agentiei S&P de degradare a ratingului Berlinului. (Citeste mai mult aici)
12.45: Jose Manuel Barroso: Germania trebuie sa continue sa dea asigurari partenerilor sai ca va face tot posibilul pentru a mentine stabilitatea zonei euro
12.30: Cresterea economica in Zona Euro s-a plafonat la +0,2% in trimestrul III, potrivit celei de-a doua estimari publicate marti de oficiul european de statistica Eurostat, care confirma prima sa estimare.
Produsul intern brut al Zonei Euro nu a crescut decat cu 0,2% in perioada iulie - septembrie, aceeasi valoare pe care a inregistrat-o si in trimestrul precedent.
In comparatie cu trimestrul trei din 2010, PIB-ul corectat cu variatiile sezoniere a crescut cu 1,4% in Zona Euro.
12.01: Cancelarul german Angela Merkel a declarat marti la Berlin ca doreste sa "continue pe calea" reformelor, aratand astfel ca nu acorda o importanta atat de mare avertismentului Standard & Poor's.
"Vom implementa deciziile pe care le consideram importante. Este un proces lung. Vom continua pe aceasta cale" a reformelor, a spus ea in cadrul unei conferinte de presa, citata de AFP.
11.50: Jean-Claude Juncker: Amenintarea S&P este exagerata si nedreapta
Seful ministrilor de Finante din Zona Euro, Jean-Claude Juncker, a afirmat marti ca amenintarea agentiei Standard & Poor's de degradare a ratingului majoritatii statelor din regiune este "exagerata si atat de nedreapta", intr-un interviu acordat unui post german de radio si citat de AFP.
11.38: Guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, a atacat marti Standard & Poor's, spunand ca metodele agentiei de rating pentru evaluarea bonitatii suverane au devenit din ce in ce mai politice.
"Agentiile au fost unul din motoarele crizei din 2008. Au devenit si un motor al actualei crize? Aceasta este o intrebare la care trebuie sa ne gandim. Daca te uiti la modul in care S&P si-a formulat argumentele poti vedea sa si-a schimbat metodele. Metodologia a devenit mult mai politica si este mai putin legata de fundamentele economice", a spus oficialul francez citat de The Guardian.
11.07: Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a declarat luni seara ca analiza agentiei Standard & Poor's, care a anuntat ca ar putea retrograda ratingul statelor din zona euro, nu a luat in calcul propunerile franco-germane privind modificarea tratatului UE, potrivit Reuters. El a mai spus ca Guvernul francez nu va adopta noi masuri de austeritate, in pofida avertismentului S&P, ca ar putea retrograda Franta cu doua trepte.
10.57: Maria Fekter, ministrul de finante austriac, a declarat ca nu se asteapta ca Austria sa isi piarda "in acest moment" ratingul "AAA".
10.50: Euro s-a depreciat in aceasta dimineata dupa aparitia stirii privind o posibila retrogradare a ratingului tarilor din zona euro de catre S&P, ajungand la 1,3340 dolari pentru un euro.
10.27: Anuntul Standard & Poor's a afectat negativ bursele europene, care au deschis sedinta de marti pe rosu. Indicele Dax al Bursei din Frankfurt pierdea 1,38%, la 6.021,73 puncte, dupa primele minute ale sedintei, iar indicele FTSE 100 al Bursei din Londra scadea cu 0,72%, pana la 5.528,11 puncte. La Paris, indicele CAC 40 se deprecia cu 0,95%, ajungand la 3.172,93 puncte.
10.21: Agentia de evaluare Standard and Poor's a avertizat ca ratingurile tuturor celor 17 state membre ale zonei auro, inclusiv Franta si Germania, ar putea fi retrogradate daca nu se inregistreaza actiuni rapide pentru solutionarea crizei datoriilor, scrie The Telegraph.
10.18: Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a salutat luni acordul franco-german privind un nou tratat european, dar a apreciat totusi ca acesta "nu va fi suficient in sine" in fata unei situatii economice "extrem de grave". (Citeste mai multe aici)
Luni, Franta si Germania au cazut de acord cu privire la o serie de reforme pentru solutionarea crizei datoriilor din zona euro, ce vor fi prezentate miercuri presedintelui UE, Herman Van Rompuy. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca noile propuneri ar include modificarea tratatului UE, in mod ideal, pentru toate cele 27 de state membre, insa liderii europeni s-au aratat gata sa elaboreze un tratat pentru cei 17 membri ai zonei euro, care ar fi deschis si altor membri ai UE.
El a mai aratat ca tratatul va include sanctiuni automate pentru statele care nu respecta regula de 3% din PIB in ceea ce priveste deficitul bugetar.
Totodata, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au convenit ca rolul BCE va ramane neschimbat si nu va deveni imprumutator de ultima instanta, iar in ceea ce priveste infiintarea euroobligatiunilor Sarkozy si Merkel sunt de parere ca acestea nu sunt o solutie pentru criza.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
Cu alte cuvinte, S & P nu poate să facă sau să rupă Zona Euro; numai guvernele din Zona Euro pot face asta. Şi vom avea o idee mai bună la sfârşitul săptămânii dacă aceste guverne vor intra în istorie ca salvatori sau ca distrugători.
guvernele nu pot face nimic.esti naiv daca asisti la spectacolul asta si te uiti la actori.incearca sa vezi si cine trage sforile cu care misca actorii.
Dar problema de bază este că dacă guvernele se bazează atât de mult pe pieţele de obligaţiuni şi datorii, atunci, inevitabil, prin aceasta, ele se plasează la cheremul unor organizaţii comerciale. S & P et Co. sunt doar simptome ale acestei probleme.
Soluţia ar fi... dispariţia/desfiinţarea economiilor ce funcţionează pe bază de îndatorare absurdă!
Q.E.D. ;)
Dacă TOATE ţările din EuroZonă sunt retrogradate, atunci NICIUNA dintre ele nu este retrogradată (în raport cu celelate).
GENIAL! Bravo, S & P! ;)
deci, e moarta capra la toti !
bancile pot cere dobanzi mai mari dela toti.
ce bine !
Sau sunt ele Guru ??
autoritatilor europene li s-a comunicat anuntul despre degradare inca de luni dimineata, INAINTEA intalnirii sarkozy merkel. Deci anuntul nu tine cont de ceea ce au stabilit cei doi. Si totusi marti dimineata ies in presa cu acelasi anunt?! pe cine servesc astia?
Marile 'analize' ale tarilor europene sunt facute de echipe formate din cateva persoane, dirijate de 2 sau 3 "experti" seniori iar sinteza "analizei" se face la ... new york.
http://www.europe1.fr/Economie/L-etrange-timing-de-S-P-849827/
Vremea este mohorâtă într-un orăşel din Irlanda. Plouă şi toate străzile sunt goale.
Vremurile nu sunt nici ele mai bune şi lumea trăieşte de pe-o zi pe alta.
În aşa o zi se face că apare un turist german în orăşel, opreşte la un hotel, îi spune proprietarului că ar dori să înnopteze aici dar vrea să vadă mai întâi camerele, iar drept gaj depune o bancnotă de 100 Euro. Proprietarul îi predă câteva din cheile camerelor.
1. Cum a urcat neamtul scările, hotelierul ia bancnota, fuge la măcelar şi-şi plăteşte datoria.
2. Măcelarul ia cei 100 Euro, fuge de-a lungul străzii şi-l plăteşte pe ţăran.
3. Tăranul ia cei 100 şi-şi achită datoria la depozitul asociaţiei ţărăneşti din orăşel.
4. Angajatul ia banii, aleargă la cârciumă si isi achită consumaţiile servite pe credit.
5. Cârciumarul ia cei 100 Euro şi-l dă prostituatei de la bar pentru că şi ea a avut zile grele, după ce a oferit plăceri pe credit.
6. Femeia fuge la hotel şi isi plăteşte datoria la camera cu 100 Euro.
7. Hotelierul aşează bancnota pe tejgheaua de la recepţie, moment în care apare gemanul, cere gajul înapoi şi pleacă pentru că nu i-a plăcut nici o cameră din cele la care a avut chei şi părăseşte orăşelul.
ASADAR:
- Nimeni nu a produs nimic.
- Nimeni nu a câştigat nimic.
- Toţi participanţii au scăpat de datorii şi privesc din nou cu optimism spre viitor.
Tocmai aţi aflat cum funcţionează planul salvator al U.E.
Ce intelegi tu exact prin a castiga sau a produce? S-a produs din plin, doar ca nu cu surplus. Fiecare a castigat pe banii respectivi un produs / serviciu, asta e scopul de fapt, nu? Doar ca nimeni nu s-a imbogatit.
Evident ca tu ai simplificat lucrurile in sensul ca orice item costa fix 100 EUR. Daca renunti la limitarea asta, atunci unii vor castiga mai mult, altii mai putin.
Mie nu...
Lucrurile le-am simplificat ca sa poata intelege oricine cam ce are de gand Merkel si de ce fug amindoi ( ea si Sarkozy) de eurobonduri.Fug pentru ca ar pierde controlul.
"Usually, a eurobond is issued by an international syndicate and categorized according to the currency in which it is denominated. A eurodollar bond that is denominated in U.S. dollars and issued in Japan by an Australian company would be an example of a eurobond. The Australian company in this example could issue the eurodollar bond in any country other than the U.S.
Eurobonds are attractive financing tools as they give issuers the flexibility to choose the country in which to offer their bond according to the country's regulatory constraints. They may also denominate their eurobond in their preferred currency. Eurobonds are attractive to investors as they have small par values and high liquidity."
Read more: http://www.investopedia.com/terms/e/eurobond.asp#ixzz1flDUw7zU
Ce vrea să zică el, în esenţă, este că "Nimic nu se pierde, totul se transformă". Una din cele 7 legi universale. Carevasăzică [că] armonia universului se manifestă sub forma unui echilibru dinamic.
Este exact ceea ce şmecherii de la S&P et Co. ştiu foarte bine, şi asta îi ajută să cunoască şi să înţelegă fenomenele mentale şi spirituale din lumea înconjurătoare.
La urma urmei, €, $, £ sau ₤, ¥, etc. sunt doar nişte biete ficţiuni...
Acum politicienii nu stiu cum sa faca sa-i salveze pe bancheri, pe principiul o mana spala pe alta ... sau mai exact daca pica bancile trag si politicienii dupa ele ...
Mai interesant mi se pare bancul cu magari : cineva cumpara intr-un sat magari in fiecare zi, oferind preturi tot mai mari pana se termina magarii din acel sat. Apoi, intr-o zi vine altcineva si vinde magari la pretul record cu care se vandusera cu o zi inainte. Toata lumea din sat isi cumpara magarii inapoi insa la un pret record stiind ca oricum pretul e in crestere si ii vor vinde in profit. Din acea zi insa, n-a mai venit nimeni sa cumpere magari....
http://www.youtube.com/watch?v=IEWOo6QQ_1Y
toti suntem datori la toti...asta e adevarul.privesti lurcurile cam de unde sta italianul ala in iarba.urca mai sus.de sus se vede altfel.bancherii conduc in ultima instanta.de aia ii vezi pe politicieni in neputinta de atita timp...:)
toata lumea spera la o solutie d-asta salvatoare, d-aia bancul care repet, e o idiotienie, are succes in aceste timpuri.
insa lucrurile nu stau asa : toate statele lumii au datorii dar nu au datorii intre ele.
statele lumii au datorii publice catre banci private. Grecia nu are datorii la statul German ci la unele din bancile germane care sunt private ... iar bancile germane n-au nici o datorie catre statul grec...
Daca nu intelegi asta, inseamna ca ai adormit pe vremea comunismului cand totul era de stat si nu te-ai trezit inca, asa ca nu e de mirare ca n-ai inteles nimic din criza asta
si daca esti banca privata si controlezi afaceri in mai multe tari controlezi mai multi Merkozi?
FED-ul zici ca ar controla numai americanii si n-are treaba cu restul lumii?
N-or avea datorii brazilienii cu americanii si americanii cu altii prin bancile lor?
definitia ta este:
"toate statele lumii au datorii dar nu au datorii intre ele."
parerea mea este ca esti intr-o eroare.fatala.
In astfel de situatii dramatice pentru toata lumea asemenea "raspandaci" de zvonuri alarmiste care inflameaza climatul international pana la paroxism si panica ar trebui interzisi si chiar scosi in afara legii, pana lucrurile se limpezesc. Oricum TREBUIE VAZUT CIUNE STA IN SPATELE ACESTOR AGENTURI. Mie mi-e foarte clar cine sunt acesti indivizi si carui scop ei sunt programati. Sunt aceiasi care conduc finantele SUA si influienteaza deciziile si destinele politice ale acestui stat fara persnalitate(inca un scurt timp)
16.24: Standard & Poor's a plasat sub supraveghere negativa ratingul Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) ca urmare a deciziei sale de a plasa sub supraveghere calificativele principalelor state din zona euro.
16.45: Bursele de pe Wall Street au deschis in usoara crestere marti, pe fondul prudentei investitorilor dupa avertismentul Standard & Poor's cu privire la statele din zona euro: indicele Dow Jones a urcat cu 0,14%, iar Nasdaq cu 0,05%.
no... ii clar?