Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a declarat luni seara ca analiza agentiei Standard & Poor's, care a anuntat ca ar putea retrograda ratingul statelor din zona euro, nu a luat in calcul propunerile franco-germane privind modificarea tratatului UE, potrivit Reuters. El a mai spus ca Guvernul francez nu va adopta noi masuri de austeritate, in pofida avertismentului S&P, ca ar putea retrograda Franta cu doua trepte.

"Problema este una de incredere in zona euro. Avem nevoie de mai multa integrare la nivel bugetar. Nu avem nevoie de un al treilea plan de austeritate. Nu avem nevoie de masuri suplimentare. Ceea ce trebuie sa facem este sa consolidam coordonarea politicii europene", a declarat oficialul francez intr-o interventie televizata la cateva minute dupa anuntul agentiei de evaluare financiara.

Temerile privind deficitul bugetar ridicat si expunerea bancilor franceze pe statele de la periferia zonei euro au impins Franta spre criza din zona euro, in pofida eforturilor guvernului de a consolida finantele publice.

Franta este amenintata de cateva luni ca ratingul sau ar putea fi coborat, care ar induce statului costuri suplimentare de trei miliarde de euro pe an la serviciul datoriei de stat.

Intr-o declaratie comuna transmisa dupa anuntul S&P, presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au aratat ca sunt hotarati sa faca tot necesar pentru a asigura stabilitatea zonei euro. Cei doi lideri au aratat ca au luat la cunostinta decizia agentiei, insa au subliniat ca acordul convenit luni privind modificarea tratatului UE va consolida stabilitatea zonei euro.