Jumatate dintre romani sunt de parere ca actuala criza economica va dura mai mult de trei ani si considera ca masurile luate de Guvern pentru a preintampina criza au fost mai degraba gresite, se arata intr-un studiu realizat de Fundatia Soros Romania, realizat in noiembrie 2011. Totodata, 65% dintre romani se declara afectati direct de pierderea locului de munca, somaj, scaderea veniturilor sau pierderea partiala sau totala a investitiilor.

Datele publicate de Fundatia Soros Romania arata ca 48% dintre cei intervievati sunt de parere ca actuala criza va dura mai mult de trei ani, 23% vad un final al crizei in cel mult trei ani si doar 6% intrevad un final al crizei in mai putin de un an.

Studiul mai arata ca 65% dintre romani se declara afectati direct de una sau mai multe dintre cele patru probleme specifice crizei economice: pierderea locului de munca, somajul sau concediul fortat pentru o anumita perioada de timp, scaderea veniturilor, pierderea partiala sau totala a investitiilor. Comparativ, in iunie 2009, doar 39% dintre romani spuneau ca sunt afectati de criza economica.

Daca in iunie 2009 familiile a 16% dintre respondenti erau afectate de somaj temporar sau concediu fortat, in noiembrie 2011 procentul a crescut la 24%. In acelasi timp, 25% dintre romani declara in noiembrie 2011 ca ei sau altcineva din familie si-au pierdut locul de munca, fata de 18% in iunie 2009.

Fata de 24% dintre intervievatii din 2009 care afirmau ca lor sau cuiva din familie le-au scazut veniturile, in sondajul realizat in noiembrie 57% dintre romani reclama acelasi lucru.

Si cei care afirma ca au pierdut o parte din investitii sunt mai multi in 2011 fata de 2009, cresterea fiind de la 5% in urma cu doi ani la 8% in luna noiembrie a acestui an.

Analizand prestatia Guvernului, 52% dintre persoanele chestionate considera ca masurile luate de Guvern pentru a preintimpina criza economice au fost mai degraba gresite, in timp ce doar 7% afirma ca masurile guvernamentale au fost mai degraba bune. De asemenea, 23% afirma ca au fost si masuri bune si masuri gresite, iar 10% spun ca nu a fost luata nicio masura de catre Guvern.

Datele mai arata ca doar 7% dintre romani chestionati au multa sau foarte multa incredere ca actualul cabinet este capabil sa administreze Romania pe timp de criza, in vreme ce 37% dintre respondenti nu au deloc incredere in Guvern, iar 51% au putina si foarte putina incredere.

Acestea date au aparut in cea mai recenta analiza realizata de Fundatia Soros Romania in cadrul programului Studii Electorale Romanesti, realizat in noiembrie 2011.Studii Electorale Romanesti este un program de cercetare periodica a participarii electorale si a comportamentului de vot in Romania initiat de Fundatia Soros Romania in anul 2009.

Analiza foloseste datele unui sondaj de opinie reprezentativ pentru populatia Romaniei in varsta de cel putin 18 ani, pe un esantion de 1.200 de persoane in varsta de cel putin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de incredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat in perioada 6-19 noiembrie 2011, de catre The Gallup Organization Romania.