Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel vor prezenta miercuri propunerile lor pentru consolidarea fiscala a zonei euro presedintelui UE, Herman Van Rompuy, insa s-ar putea confrunta cu un obstacol neasteptat. Premierul britanic a ridicat miza pentru semnarea unui nou tratat al Uniunii Europene dupa ce scopul a devenit clar: includerea unor propuneri pentru ca UE sa aiba un "control intruziv" asupra bugetelor nationale, scrie The Telegraph.

Astfel, David Cameron a declarat ca nu va semna un nou tratat al UE, conceput pentru a solutiona criza din zona euro, daca acesta nu contine masuri de siguranta pentru a proteja interesele britanice. Premierul britanic a spus ca acesta trebuie sa ofere protectie pentru piata unica si pentru sectorul financiar din Marea Britanie.

"Nu voi semna un tratat care nu contine aceste garantii, lucruri precum importanta pietei unice si a serviciilor financiare", a declarat el.

Daca nu va obtine ceea ce doreste, Marea Britanie i-ar putea impiedica pe membrii zonei euro sa foloseasca institutiile europene, cum ar fi Comisia Europeana, pentru a pune in aplicare uniunea fiscala pe care o doresc, a adaugat oficialul britanic.

Acest lucru ar putea forta Parisul si Berlinul sa creeze institutii in afara Uniunii Europene, un pas care ar ridica intrebari legate de integritatea UE.

In cadrul summit-ului de la Bruxelles, care va incepe joi, vor fi dezbatute documentele pentru crearea unei "uniuni fiscale reale" pregatite de Herman Van Rompuy, presedintele UE.

Presa arata ca propunerile prevad un "un grad mai ridicat de supraveghere si disciplina in cadrul politicilor nationale". Restabilirea increderii pietelor financiare ar putea "impune un control mai intruziv asupra bugetelor nationale din partea UE", se mai arata in documente.