Irlanda a dezmintit joi ca se pregateste pentru o revenire la lira irlandeza, dupa cum a relatat cotidianul american Wall Street Journal, si a subliniat ca salvarea monedei euro este in interesul tarii, transmite AFP.

Wall Street Journal a scris joi ca unele banci centrale europene se pregatesc pentru o posibila destramare a zonei euro si reintroducerea monedelor nationale.

"Cel putin una dintre ele - Banca centrala irlandeza - evalueaza in prezent daca va trebui sa asigure capacitati suplimentare de imprimare", in cazul unei reveniri a lirei irlandeze, a scris WSJ, citand surse anonime apropiate situatiei.

Guvernul irlandez a raspuns sustinand ca n-a avut niciodata in vedere astfel de planuri si subliniind ca prioritatea si interesul sau este consolidarea monedei unice.

"Noi operam cu euro si moneda noastra va ramane euro. Avem nevoie ca aceasta sa functioneze mai departe", a declarat Lucinda Creighton, secretar de stat pentru Afaceri europene, la postul public de radio RTE.

"Trebuie sa ne asiguram ca viabilitatea sa pe termen scurt si lung este garantata, acesta este singurul nostru interes si la asta lucram", a adaugat oficialul irlandez, in cadrul deschiderii unui nou summit crucial pentru moneda euro.

"Ar fi complet iresponsabil sa discutam despre o prabusire a monedei noastre", a mai spus Lucinda Creighton, membra a partidului centrist Fine Gael.

Banca centrala irlandeza a negat la randul sau ca incearca sa asigure capacitati suplimentare pentru o eventuala revenire la lira irlandeza. "Singura moneda pe care o emitem este euro", a declarat un purtator de cuvant al institutiei pentru AFP.