Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a apreciat ca nu se pune problema si nu ar fi logic ca Romania, tara aflata, in prezent, in program cu Fondul Monetar International, sa contribuie cu bani la eventualele fonduri de garantare ale FMI, informeaza Agerpres. Ministrul a adaugat ca acordul de guvernanta fiscala, la care a aderat si Romania, decis la summitul UE de vineri, reprezinta un pas important spre constituirea "Statelor Unite ale Europei".

Leonard OrbanFoto: Agerpres

"In momentul de fata nu exista nimic scris. Deci, din punctul acesta de vedere, nu putem sa spunem ca vom contribui sau nu. Dar, pe de alta parte, sigur ca noi am fost in contact cu reprezentantii Consiliului care pregatesc documentele. Si, din toate informatiile pe care le avem, rezulta foarte clar ca nu se pune problema ca un stat aflat in program cu Fondul Monetar sa contribuie cu bani. Ar fi ilogic. Deci primesti, sau esti sprijinit intr-un fel sau altul de Fondul Monetar si tu vii si contribui cu bani la Fondul Monetar", a declarat Orban, in emisiunea "Catedra de politica", difuzata de EuropaFm.

Leonard Orban a mai precizat ca decizia Consiliului European cu privire la acordul de guvernanta fiscala, la care a aderat si Romania, reprezinta un pas important spre constituirea "Statelor Unite ale Europei".

"Statele Unite ale Europei inseamna avansarea integrarii si pe alte domenii. Dar, cel putin pe zona economica, in ceea ce priveste coordonarea politicilor macroeconomice, deciziile care au fost luate sunt extrem de importante. Nu reprezinta un pas inainte, ci reprezinta o schimbare fundamentala" a afirmat Orban. Potrivt ministrului Afacerilor Europene, Comisia Europeana ar urma sa fie nucleul de putere al viitoarei entitati europene.