Proiectul de acord pentru intarirea disciplinei fiscale la care au ajuns liderii europeni vineri la Bruxelles nu a reusit sa restabileasca increderea pietelor financiare, fortand Banca Centrala Europeana sa intervina din nou in piata, potrivit Reuters.

Moneda euro s-a depreciat, bursele au scazut, iar costul imprumuturilor pentru Italia si Spania a crescut dupa ce investitorii au analizat rezultatul summit-ului, care a scos la iveala tensiunile dintre liderii europeni. Marea Britanie a decis sa blocheze schimbarea tratatului, fortand tarile din zona euro sa renegocieze un acord fiscal in afara institutiilor UE.

Avansul pietelor de vineri a durat mai putin de 24 de ore de tranzactionare din cauza incertitudinilor juridice legate de noul pact si absenta unei mecanism financiar pentru sustinerea monedei unice.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca baza juridica pentru noul acord pentru a pune in aplicare normele privind datoria si deficitul celor 17 state din zona euro va fi elaborat inainte de Craciun.

"In urmatoarele doua saptamani vom stabili continutul juridic al acordului. Scopul este de a avea un tratat pana in martie", a declarat Sarkozy intr-un interviu acordat Le Monde.

"Trebuie sa intelegeti ca aceasta este nasterea unei Europe diferite - Europa zonei euro, in care cuvintele de ordine vor fi convergenta economiilor, reguli bugetare si politici fiscale. O Europa in care vom lucra impreuna la reforme care sa permita tuturor tarilor sa fie mai competitive fara a renunta la modelul social", a mai spus presedintele francez.

Totodata, traderii arata ca BCE a intervenit pe piata pentru a cumpara obligatiuni pe termen scurt emise de Italia, dupa ce randamentele obligatiunilor italiene si spaniole au crescut. Saptamana trecuta, surse din BCE au declarat pentru Reuters ca achizitiile de obligatiuni vor fi limitate, cu un plafon maxim de 20 miliarde de euro pe saptamana. Sursa citata arata ca nu se intrevad perspective pentru o interventie masiva, care sa aiba un impact semnificativ asupra pietelor.

In ciuda interventiei bancii centrale, randamentele obligatiuilor italiene pe cinci ani a urcat la peste 7%, in vreme ce bondurile cu scadenta la zece ani au depasit 6,8%, iar titlurile pe zece ani emise de Spania au depasit 6%.

Apetitul investitorilor pentru titlurile de stat a facut ca randamentele bondurilor italiene pe un an sa coboare cu putin sub 6% la licitatia de luni, insa costurile de imprumut raman ingrijorator de ridicate.

"Să nu avem aşteptări prea mari, vor exista mai multe summit-uri. Timpul se scurge si va fi nevoie de actiuni de ambele parti ale ecuatiei, pe parte fiscala si pe parte monetara", a declarat Jean-Michel Six, economist sef pentru Europa al Standard & Poor's.

Ratele la imprumuturile interbancare din zona euro au coborat la cel mai redus nivel din luna mai, dupa ce BCE a lansat saptamana trecuta o facilitate pentru bancile care au nevoie de lichiditati prin oferirea de sume nelimitate pe trei ani pentru a contracara criza creditelor.