Cererile Marii Britanii pentru un tratament special pentru sectorul serviciilor financiare la summit-ul de saptamana trecuta de la Bruxelles ar fi afectat piata unica a UE, a declarat marti Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, citat de Reuters.

"Marea Britanie, in schimbul acordului sau, a cerut un protocol specific pentru serviciile financiare, care, dupa cum s-a prezentat, reprezenta un risc pentru integritatea pietei unice. Acest lucru a facut compromisul imposibil", a declarat Barroso.

Oficialul UE a adaugat ca acordul care va fi aprobat de cel mult 26 de state membre nu este suficient si statele membre trebuie sa faca eforturi pentru reluarea cresterii economice si sa impulsioneze piata muncii.

Liderii Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord pentru consolidarea disciplinei fiscale, acesta urmand a fi semnat de majoritatea statelor membre. Acordul liderilor UE arata ca toate cele 17 state din zona euro vor lua parte la noul acord, dar si posibilitatea ca noua din cele zece state non-euro sa adere la acest pact dupa consultarea Parlamentelor nationale. Astfel, Marea Britanie ramane singura care isi mentine decizia de a nu semna noul pact, fiind in acest moment complet izolata pe plan european.