Ungaria va negocia cu Fondul Monetar International (FMI) un acord de asistenta financiara cu o valoare cuprinsa intre 15 si 20 miliarde de euro, a declarat un colaborator apropiat al premierului Viktor Orban, citat de AFP.

Premierul maghiar Viktor OrbanFoto: Agerpres

"Este posibil un acord pe trei sau patru ani de 15-20 miliarde de euro", a declarat Mihaly Varga, secretar de stat in cadrul guvernului ungar. El a mai adaugat ca se asteapta ca acordul sa fie incheiat pana la finele lunii ianuarie.

Anterior, surse guvernamentale si analisti estimau valoarea pachetului de asistenta financiara la 10-15 miliarde de euro.

O delegatie a FMI, condusa de Christoph Rosenberg - seful misiunii in Ungaria, este asteptata marti la Budapesta pentru discutii in domeniul politicii fiscale.

Guvernul condus de Viktor Orban a solicitat ajutorul FMI in luna noiembrie, sperand ca astfel va linisti pietele dupa cresterea brusca a randamentelor obligatiunilor si a deprecierii forintului.

Institutiile internationale au aratat la acel moment ca autoritatile de la Budapesta intentioneaza sa trateze ca "preventiv" orice sprijin financiar pus la dispozitie de FMI si CE.

Presa maghiara a scris ca graba cu care Ungaria a anuntat acordul se datoreaza dorintei autoritatilor de a evita cu orice pret retrogradarea ratingului suveran in categoria "junk", care ar fi trebuit anuntata de Standard and Poor's.

Anuntul negocierilor cu FMI vine pe fondul unor politici economice taxate drept "nationaliste" ale guvernului de dreapta condus de Viktor Orban. Acesta a respins in repetate randuri un astfel de acord, sustinand ca ar stirbi suveranitatea tarii.

Ungaria a mai beneficiat de un imprumut de 20 miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana in timpul crizei din 2008-2009, insa Guvernul de la Budapesta a renuntat la acest acord imediat dupa castigarea alegerilor de partidul lui Viktor Orban, in 2010.