Presiunile la care este supusa Banca Centrala Europeana pentru a interveni decisiv pe pietele financiare se intetesc, in conditiile in care pietele considera ca summit-ul UE de vineri nu a reusit sa solutioneze criza datoriilor din zona euro, potrivit Reuters.

Jens Weidmann, seful bancii centrale a Germaniei si o voce influenta in cadrul BCE, a anuntat insa ca se opune la o majorare a achizitiilor de obligatiuni guvernamentale din zona euro de catre BCE. Totodata, el a precizat ca Bundesbank va oferi fonduri suplimentare Fondului Monetar International pentru a ajuta la combaterea crizei din zona euro doar daca si celelalte tari europene vor face acelasi lucru.

Moneda euro s-a depreciat in fata dolarului american pana la cel mai redus nivel din ultimele 11 luni, bursele europene scad si Italia a trebuit sa plateasca un randament record la licitatia de bonduri pe cinci ani pe fondul tensiunii din piata, in conditiile in care investitorii se asteapta la o posibila retrogradare a ratingului pentru una sau mai multe tari din zona euro.

O serie de jurnalisti si traderi arata pe conturile lor de Twitter ca in piata circula zvonul ca Standar & Poor's ar putea retrograda Franta, insa informatia nu este confirmata pana la acest moment.

Ministrul irlandez pentru Afaceri Europene, Lucinda Creighton, arata ca acordul de saptamana trecuta de la Bruxelles se vrea un nou pact fiscal pentru a impune un control bugetar mai strict si nu va putea stopa criza.

"Este de dorit sa avem in vigoare un acord pentru consolidare fiscala din martie, dar nu cred ca acesta va salva euro. In mod ideal, as dori sa vad o declaratie foarte clara din partea BCE ca este pregatita sa faca orice este necesar pentru a salva moneda. Nu cred ca suntem inca in acea situatie, dar cred ca ne indreptam in acea directie", a declarat ea in cadrul unei vizite la Paris.

Un alt membru al Consiliului Guvernatorilor, Yves Mersch din Luxemburg, a exclus astfel de cereri, spunand ca BCE va face doar ceea ce prevede mandatul sau.

"Exista tari care spun ca ar trebui sa tiparim bani, insa trebuie sa se gaseasca o majoritate pentru a implementa acest lucru", a declarat Yves Mersch.

Lucinda Creighton a mai declarat ca Irlanda si Franta au aceeasi parere in ceea ce priveste necesitatea ca banca centrala sa actioneze ca imprumutator de ultima instanta, insa pana acum nu exista un consens in aceasta privinta. Parisul si-a moderat insa tonul, aratand ca respecta independenta BCE, acest lucru datorandu-se si aliantei pe care o are cu Germania.

Oficialul irlandez a mai aratat ca criza se va adanci cand tari ca Italia si Spania vor iesi pe piata in ianuarie si februarie pentru a atrage fonduri.

Jens Weidmann precizeaza insa ca mandatul BCE impiedica institutia sa cumpere nelimitat obligatiuni si experienta a demonstrat ca acest lucru duce, in mod inevitabil, la inflatie.