Grecia s-a scufundat in "cea mai profunda recesiune" din istoria ei, iar contractia economiei tarii va depasi 5,5% din PIB in 2011, a declarat miercuri primul ministru grec Lucas Papademos. "Anul 2011 reprezinta cea mai grava recesiune traversata vreodata de aceasta tara, contractia PIB este de asteptat la peste 5,5%", a spus premierul intr-o conferinta organizata de camera de comert americano-elena, adaugand ca tara va avea de urmat "o cale dura".

Vorbind pentru prima data in public, in Grecia, de la numirea sa in fruntea unui guvern de coalitie la 11 noiembrie, Papademos a salutat ultimele decizii ale summitului european din 9 decembrie privind disciplina financiara a tarilor membre. "Grecia are un interes aici" pentru consolidarea economiei sale si "stabilizarea" sistemului bancar, a spus el.

Acest lucru "ne va permite sa evitam repetarea deficitelor bugetare ce ne-au condus la aceasta criza" si ar trebui sa conduca in 2012 Grecia spre "un excedent primar bugetar" ce va da "semnalul de recapatare a increderii in 2013", a mai spus Papademos.

Prioritatea reformelor structurale ale guvernului de coalitie va fi "reforma administratiei publice", enumerand masurile care vor incuraja investitiile: "reforma radicala a mecanismului de colectare a impozitelor", "batalia impotriva evaziunii fiscale" si "accelerarea privatizarilor". "In 2012, investitiile private vor atinge cel putin 9 miliarde de euro", a adaugat premierul.

Planul de revenire a economiei elene dictat de UE si FMI prevede privatizari de 50 de miliarde de euro pana in 2015.

"Fac apel sa profitati de ocazie si sa investiti in Grecia, sa participati la acest efort supraomenesc, nu este timp de pierdut, este momentul responsabilitatii", a conchis Papademos, invitand oamenii de afaceri sa reflecteze la celebra fraza a presedintelui american John Kennedy: "Ce poti face tu pentru tara ta?.