Fondul Monetar International a anuntat miercuri ca a aprobat plata celei de-a cincea transe catre Irlanda, in valoare de 3,9 miliarde de euro, parte din imprumutul acordat in decembrie 2010, relateaza AFP.

FMI a precizat intr-un comunicat ca plata acestei transe a fost aprobata de Consiliul sau de Administratie. Totalul fondurilor puse la dispozitia Dublinului se ridica la 13,1 miliarde de euro.

In urma cu un an, Irlanda a obtinut un plan de salvare de 85 de miliarde de euro pe trei ani, contributia de la FMI fiind de 22,5 miliarde de euro (23 de miliarde la cursul de schimb actual). Membrii zonei euro, Marea Britanie, Suedia, Danemarca si fondul public de pensii irlandez au contribuit cu restul sumei.

Irlanda a intrat intr-o criza bugetara cand a fost nevoita sa-si nationalizeze principalele banci, victime ale esecurilor imobiliare si pe pietele financiare.

Chiar daca Irlanda a adoptat unul dintre cele mai severe masuri de austeritate din Europa, ea ramane incapabila sa imprumute de pe pietele private.