Comisia Europeana si Fondul Monetar International au intrerupt discutiile informale cu guvernul ungar, dupa ce autoritatile de la Budapesta nu au reusit sa asigure institutiile internationale ca vor mentine independenta bancii centrale.

"Comisia a decis sa intrerupa discutiile preliminare de la Budapesta. Din pacate, nu am primit asigurari cu privire la intentiile guvernului maghiar, care a inaintat Parlamentului legea care ar putea submina independenta bancii centrale", a declarat Amadeu Altafaj, purtatorul de cuvant al comisarului pentru afaceri economice si monetare.

Parlamentarii partidului de guvernamant Fidesz au inaintat vineri o motiune in Parlament pentru a accelera dezbaterile cu privire la proiectul de lege a bancii centrale, prin care, asa cum spune guvernatorul Andras Simor, Guvernul va prelua controlul asupra Bancii Nationale.

Si Banca Centrala Europeana a prezentat, de asemenea, obiectii cu privire la proiectul de lege care a fost prezentat in cadrul discutiilor cu UE si FMI din aceasta saptamana, aceasta fiind ultima dintr-o serie de masuri ale partidului condus de premierul Viktor Orban prin care incearca sa obtina o mai mare influenta in cadrul bancii centrale.

Purtatorul de cuvant al guvernului maghiar a confirmat pentru Reuters ca discutiile informale cu FMI si Comisia Europeana s-au incheiat, dar nu din cauza unui dezacord intre parti.

Reprezentantul FMI in Ungaria, Iryna Ivaschenko nu a fost disponibil pentru comentarii.

La inceputul acestei saptamani un oficial al guvernului de la Budapesta a declarat ca Ungaria spera ca negocieze un acord preventiv de 15-20 miliarde de euro pe o perioada de trei pana la patru ani.