Performantele economice si intarirea increderii pietelor in Romania depind de politicile macroeconomice prudente si reformele structurale adoptate de autoritati, potrivit raportului de evaluare al programului de asistenta financiara pentru Romania elaborat de Comisia Europeana, in urma revizuirii periodice ce s-a incheiat in luna noiembrie. Concluzia misiunii a fost ca programul comun de asistenta financiara UE/FMI pentru Romania isi mentine traiectoria stabilita.

"Concluzia misiunii a fost ca programul isi mentine traiectoria stabilita. Autoritatile au inregistrat progrese reale in ceea ce priveste punerea in aplicare a politicilor programului, in ciuda conditiilor externe dificile. Pe viitor, politicile macroeconomice prudente si reformele structurale accelerate vor juca un rol foarte important pentru garantarea unor performante economice remarcabile si intarirea increderii pietelor", se arata intr-un comunicat al CE.

In raport se arata ca, dupa doi ani de scadere, Produsul Intern Brut al Romaniei va creste in acest an cu 1,5-2%, iar pentru anul viitor se asteapta un avans de 1,7-2,2%, sub nivelul prognozat anterior, de 3,7%. In ceea ce priveste inflatia, acest indicator a scazut in aceasta vara datorita reducerii preturilor la alimente si a disparitiei efectului de baza de dupa cresterea TVA de anul trecut, intrand in interiorul tintei BNR, de 3,0% +/- 1 punct procentual. Totodata, se estimeaza ca deficitul de cont curent va ramane sub 5% din PIB atat in 2011, cat si in 2012.

Deteriorarea calitatii activelor si cresterea provizioanelor pentru pierderi din imprumuturi afecteaza in continuare profitabilitatea sectorului bancar, se mai spune in raport. In ciuda tensiunilor existente pe piata financiara mondiala si a deteriorarii calitatii activelor interne, sectorul bancar a fost rezistent din punctul de vedere al capitalizarii, care a ramas la un nivel corespunzator, de 13,4%.

Reprezentantii CE sunt de parere ca evolutia finantelor publice pana la sfarsitul lunii septembrie reflecta atingerea tintei de deficit de trezorerie de 4,4 % din PIB in 2011. Pentru 2012, in baza cresterii de 2,1%, autoritatile romane si-au stabilit drept obiectiv atingerea unui deficit de 1,9% din PIB, ceea ce ar face posibila respectarea unei tinte de deficit dupa standardele ESA de sub 3%, cu o marja confortabila.

Urmatoarea misiune de revizuire a programului este planificata pentru sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie 2012.