Bugetul general consolidat a inregistrat in primele 11 luni un deficit de 16,3 miliarde de lei, adica 3,0% din Produsul Intern Brut, dupa ce in perioada ianuarie-octombrie s-a inregistrat un deficit de 2,5% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). Pentru acest an este prevazuta o tinta de deficit bugetar de 24 miliarde de lei, respectiv 4,4% din PIB.

Conform datelor oficiale, cheltuielile bugetare au fost de 179,4 miliarde de lei, in vreme ce veniturile s-au ridicat la 163,1 miliarde de lei. Datele mai arata ca veniturile la bugetul general consolidat au fost cu 8,3% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, iar cheltuielile cu 1,2%.

La capitolul venituri, incasarile din taxa pe valoare adaugata au urcat cu 19,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, iar cele din accize cu 11,6%.

De asemenea, s-au inregistrat cresteri ale incasarilor din contributii de asigurari sociale cu 9,9%, impozitul pe venit cu 5,5% si impozitul pe profit cu 2,5%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 33,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Pe partea de cheltuieli, Ministerul Finantelor arata ca cele cu bunuri si servicii s-au majorat cu 7,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, datorita platilor pentru servicii medicale si medicamente. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la bugetele locale (16,3%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale.

Se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-10,9%), subventii (-12%) si asistenta sociala (-0,9%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 54,9% fata de aceeasi perioada a anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzile s-au majorat cu 23,6% fata de anul precedent, reprezentand 89,6% din programul anual.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele 11 luni in suma de 30,0 miliarde de lei, fata de 26,8 miliarde de lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.