Premierul italian Mario Monti este de parere ca emisiunile de obligatiuni efectuate miercuri si joi de catre Trezoreria italiana sunt "destul de incurajatoare", potrivit AFP.

"Au decurs bine, este destul de incurajator", a declarat Monti despre emisiunile de miercuri si joi, care a adaugat insa ca nu se poate spune ca turbulentele financiare au luat sfarsit.

In ultimele doua zile, Italia a organizat mai multe licitatii de tilturi de stat pe termen scurt, mediu si lung, prin care a luat din piata circa 16 miliarde de euro.

Trezoreria Italiei a atras miercuri 9 miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni cu scadenta la sase luni, randamentele cerute de investitori au coborat la 3,251%, de la 6,504% la licitatia similara din 25 noiembrie.

Joi, Italia a reusit sa plaseze obligatiuni pe termen mediu si lung in valoare de 7 miliarde de euro prin licitatiile de titluri de stat cu scadenta la 3, 9 si 10 ani. Costurile de imprumut pe termen mediu au scazut comparativ cu sfarsitul lunii noiembrie, insa cele pe termen lung s-au mentinut la aproape 7%, nivel considerat nesustenabil pe termen lung.​