Economia spaniola s-a contractat in ultimul trimestru al anului 2011, in contextul tensiunilor de pe pietele financiare si a deteriorarii perspectivelor de crestere din zona euro, a anuntat joi Banca Spaniei, citata de AFP.

Acest anunt vine dupa ce luni, noul ministru spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat ca economia va inregistra o "crestere negativa" in ultimul trimestru al anului.

"Dupa stagnarea economica din cel de-al treilea trimestru, informatiile disponibile, inca incomplete, arata ca activitatea s-a contractat in ultimele luni ale anului", se arata in buletinul lunar al bancii centrale din Spania.

Spania, al carei PIB a scazut cu 3,7% in 2009 si 0,1% in 2010, se lupta de la inceputul anului sa revina pe crestere economica. In primul trimestru, economia a avansat cu 0,4% si cu 0,2% in cel de-al doilea, pentru ca in perioada iulie - septembrie economia sa stagneze.

Multi economisti se asteapta ca Spania sa reintre in recesiune la sfarsitul anului 2011 - inceputul anului 2012. Analistii Goldman Sachs estimeaza o scadere de 0,2% din PIB atat in ultimul trimestru al acestui an cat si in primul trimestru al anului viitor.

Spania a iesit din recesiune la inceputul anului 2010, care a durat 18 luni, cauzata de criza mondiala si de spargerea bulei imobiliare.