Ungaria a vandut marti titluri de trezorerie pe trei luni, la cel mai ridicat randament din 2009, aceasta fiind prima licitatie dupa ce Parlamentul a adoptat o serie de legi care reduc sansele tarii de a obtine ajutor financiar extern, potrivit Businessweek. Guvernul a imprumutat 45 miliarde de forinti (190 milioane de dolari), intreaga suma planificata, conform datelor Agentiei de Management a Datoriei.

Randamentul mediu cerut de investitori a urcat la 7,67%, cel mai inalt nivel pentru acest gen de titluri din august 2009, in crestere de la 7,43% licitatia similara de saptamana trecuta.

Dupa aceasta licitatie forintul s-a depreciat cu 0,6%, la 315,75 forinti pe euro.

Parlamentul de la Budapesta a aprobat in data de 30 decembrie o serie de regulamente care il priveaza pe guvernatorul bancii centrale de a-si numi consilierii, extinde numarul membrilor Consiliului de Politica Monetara si creeaza postul de al treilea vicepresedinte. Dezbaterile cu privire la acest proiect de lege au determinat Fondul Monetar International si Uniunea Europeana sa intrerupa in decembrie discutiile cu oficialii maghiari cu privire la un acord de imprumut cu Ungaria.

"Finanţarea ţării va fi imposibilă pe termen lung la astfel de randamente. Increderea investitorilor in Ungaria se deterioreaza in continuare, in conditiile in care guvernul nu arata suficienta hotarare pentru a ajunge la un acord cu FMI si UE", a declarat Balint Torok, analist la Buda-Cash Brokerhaz.

Datele Bloomberg arata ca randamentul obligatiunilor denominate in forinti cu scadenta la zece ani au ajuns la 10,31%, cel mai ridicat nivel din iunie 2009. Diferenta dintre randamentele obligatiunilor emise de Ungaria si cele emise de Polonia pe zece ani a urcat la 445 puncte de baza, cel mai mare decalaj din aprilie 2009.