Forintul maghiar s-a depreciat miercuri in fata monedei unice europene, ajungand in jurul orei 09:00 GMT la un nivel record de doar 318,85 forinti pentru un euro, in conditiile in care Ungaria este puternic criticata pentru reducerea independentei bancii centrale, potrivit AFP. Recordul anterior, de 317,59 forinti pentru un euro, a fost atins in martie 2009.

In graficul de deasupra aveti evolutia foritnului din 4 ianuarie pana la ora 12, ora Romaniei. In cel de mai jos aveti evolutia pe ultimii 5 ani a monedei maghiare.

Forintul, care s-a depreciat constant in ultimele luni, si-a accelerat declinul dupa adoptarea vinerea trecuta a unei legi privind functionarea bancii centrale, criticata de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Parlamentul de la Budapesta a aprobat in data de 30 decembrie o serie de regulamente care il priveaza pe guvernatorul bancii centrale de a-si numi consilierii, extinde numarul membrilor Consiliului de Politica Monetara si creeaza postul de al treilea vicepresedinte.

Dezbaterile cu privire la acest proiect de lege au determinat Fondul Monetar International si Uniunea Europeana sa intrerupa in decembrie discutiile cu oficialii maghiari cu privire la un acord de imprumut cu Ungaria.