Moneda euro s-a depreciat joi, coborand sub pragul de 1,28 dolari pentru prima data in ultimele 16 luni, din cauza reaparitiei temerilor privind criza din zona euro si a soliditatii sistemului bancar european, potrivit AFP. La ora 14:07 GMT, euro a coborat la 1,2797 dolari, cel mai scazut nivel din 13 septembrie 2010.

Euro a pierdut teren si in fata yenului japonez, la ora 13:15 GMT moneda europeana fiind cotata la 98,48 yeni, nivel inregistrat ultima data in decembrie 2000.

"Preocuparile legate de datoriile suverane din Europa nu sunt prea departe ... si joi, emisiunea de obligatiuni a Frantei a influentat piata valutara", a explicat Kathleen Brooks, analist la Forex.com.

Franta, a doua mare economie din zona euro, a atras joi din piata 7,963 miliarde de euro. Pentru obligatiunile cu scadenta la zece ani, randamentele au inregistrat o usoara crestere, iar cererea a fost mai redusa decat la licitatia similara anterioara.

Traderii sunt de parere ca scaderea cererii nu este de bun augur pentru viitoarele emisiuni de obligatiuni, in conditiile in care Franta trebuie sa se imprumute in acest an aproape 300 de miliarde de euro si inca se confrunta cu amenintarea reducerii ratingului.

In plus, indoielile cu privire la soliditatea sistemului bancar european incep sa influenteze sentimentul investitorilor, avand in vedere ca depozitele institutiilor financiare la BCE sunt la niveluri record, iar banca italiana UniCredit se confrunta cu o scadere a valorii actiunilor.