Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel se vor intalni luni la Berlin, discutiile urmand sa se concentreze pe modalitatile de stimulare a cresterii economice din zona euro si pe gasirea unui punct comun in ceea ce priveste sporirea coordonarii fiscale in UE, potrivit The Telegraph.

Cei doi se vor concentra, de asemenea, si pe modurile de stimulare a ocuparii fortei de munca in conditiile in care multe state au adoptat masuri de austeritate. In conditiile in care piata muncii din Germania este infloritoare, acest domeniu reprezinta o problema presanta pentru Sarkozy, avand in vedere si apropierea alegerilor prezidentiale.

Angela Merkel si Nicolas Sarkozy ar putea discuta si despre taxa pe tranzactiile financiare, care este sustinuta de Franta.

Parisul si Berlinul doresc introducerea unei astfel de taxe, care urmeaza a fi aplicata pe intreg teritoriul UE, dar Marea Britanie se opune, temandu-se ca va afecta districtul financiar din Londra. Autoritatile britanice sustin ca o astfel de taxa ar da rezultate doar daca se aplica la scara globala.

Presedintele francez va incerca sa accelereze planurile pentru introducerea acestei taxe, care a fost stabilita ca prioritate inainte de alegeri. Nicolas Sarkozy a declarat vineri ca Franta va pune in aplicare un astfel de proiect, chiar si fara partenerii sai europeni.