Grecia ar trebui sa iasa din zona euro si sa isi devalorizeze moneda nationala daca Uniunea Europeana nu va fi dispusa sa acorde finantare masiva acestui stat, a declarat Miroslav Singer, guvernatorul bancii centrale a Cehiei, citat de Reuters.

In cadrul unui interviu acordat cotidianului Hospodarske Novini, el a spus ca liderii europeni ar trebui sa se concentreze pe sprijinirea bancilor care trebuie recapitalizate si pe probleme care pot fi rezolvate, in loc sa acorde atentie Greciei ani de zile, care reprezinta doar 2% din economia europeana.

"Daca nu exista vointa de a oferi Greciei o mare suma de bani din fondurle structurale europene, nu vad nicio alta solutie decat iesirea din zona euro si devalorizarea masiva a noii monede grecesti. Pana acum, Greciei i s-au acordat imprumuturi pentru a castiga timp si pentru ca grecii bogati sa isi poata muta banii din tara. Aceasta scade increderea in Europa si disponibilitatea statelor din afara UE sa imprumute sau sa recapitalizeze FMI pentru a ajuta Europa", a declarat oficialul ceh.

Intrebat ce ar trebui sa faca Europa pentru a solutiona criza, Singer a spus ca politicienii ar trebui sa recunoasca faptul ca bancile ar putea avea nevoie de capital suplimentar.

"Trebuie sa nu ne mai prefacem ca nu vom mai recapitaliza niciodata bancile. In contextul crizei din Grecia, este posibil sa fie nevoie sa varsam bani in banci mari, care vor inregistra pierderi. Este necesar sa ne concentram imediat aspura problemelor bancilor. Acest obiectiv se confrunta insa cu obstacole in tarile mari din UE. Exista politicieni care folosesc cuvinte dure - niciodata, niciodata, niciodata", a mai declarat Miroslav Singer.

Totodata, el a criticat banca centrala a Austriei pentru ca a publicat in noiembrie, fara consultari prealabile, reglementari ce impun bancilor sa acopere imprumuturile noi acordate in Europa Centrala si de Est cu depozite locale, desi a precizat ca aceste norme nu vor avea impact asupra creditarii din Cehia.

"Nu este calea cea buna si noi nu facem astfel de lucruri, deoarece credem, inclusiv eu, ca acestea sunt un semn de slabiciune, de nervozitate sau de eroare", a afirmat guvernatorul bancii Cehiei.