Germania a vandut luni obligatiuni cu scadenta la sase luni in valoare de 3,9 miliarde de euro, la un randament de -0,0122%, aceasta fiind prima licitatie de astfel de titluri cu randament negativ, potrivit Reuters. Cu alte cuvinte, investitorii au fost dispusi sa plateasca Germaniei pentru privilegiul de a-i imprumuta bani.

Datele bancii centrale a Germaniei arata ca licitatia a atras oferte de 1,8 ori peste valoarea ofertei, in vreme ce la licitatia din decembrie ofertele au fost de 3,8 ori mai mai mari decat oferta. La licitatia din decembrie, Germania a vandut obligatiuni de 3 miliarde de euro la un randament de 0,001%.

La sfarsitul lunii noiembrie 2011, cand randamentul obligatiunilor germane pe un an a devenit negativ pentru prima data in istorie, analistul financiar Florin Cîţu a explicat pentru HotNews.ro ca este posibil ca, pe termen scurt, randamentul obligatiunilor sa devina negativ in conditiile unei cereri foarte mari, precizand ca este o chestiune matematica.

"Nu are niciun sens investitional, se datoreaza cererii foarte mari - pretul se duce foarte sus, iar cuponul ramane constant. E o fuga a investitorilor catre un activ sigur, in lipsa altor active sigure", a spus Florin Cîţu.