Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa majoreze programul de achizitii de obligatiuni ale statelor din zona euro pentru a sustine Italia si pentru a preveni colapsul "cataclismic" al euro, a declarat David Riley, seful departamentului de ratinguri suverane al Fitch, citat de Reuters. El a spus ca prabusirea monedei euro ar fi dezastruoasa pentru economia mondiala, iar acest lucru s-ar putea intampla daca Italia nu reuseste sa-si solutioneze problemele legate de datoria publica.

Oficialul Fitch a precizat insa ca acesta nu reprezinta scenariul de baza al agentiei de rating.

"Sfarsitul monedei euro ar fi cataclismic. Moneda euro este o moneda de rezerva. Care ar fi consecintele in ceea ce priveste stabilitatea financiara si politica? Este greu de crezut ca euro va supravietui daca Italia nu reuseste sa isi rezolve problemele", a mai spus David Riley.

Riley a adaugat ca Italia este prea importanta din punct de vedere politic si economic pentru a o lasa sa esueze, insa unii analisti cred ca aceasta tara este prea mare pentru a fi salvata.

Totodata, el a cerut Bancii Centrale Europene sa renunte la reticenta sa privind extinderea achizitiilor de obligatiuni ale statelor cu probleme din zona euro, precum Italia, si sa imprumute direct Fondul European de Stabilitate (EFSF).

Oficialul Fitch este de parere ca Grecia ramane o amenintare majora pentru zona euro.

"Daca Grecia va parasi zona euro probabil ca acest lucru va reprezenta inceputul sfarsitului pentru moneda euro. Grecia inca este joker-ul din pachetul de carti. Ea inca poate sa arunce zona euro in criza", a declarat el.

Riley este insa de parere ca tulburarile interne care vor fi provocate de parasirea zonei euro vor descuraja Atena sa revina la drahma.

"Noi nu credem ca Grecia va părăsi zona euro. Analiza cost-beneficiu nu favorizeaza acest lucru", a mai spus Riley.