Guvernul ungar intentioneza sa modifice partial controversata lege cu privire la Banca centrala, asa cum cer Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, a declarat vineri premierul Viktor Orban, citat de AFP.

"In ceea ce priveste argumentele legale ale UE privind legislatia ungara cu privire la Banca Centrala, Guvernul ungar a fost de acord cu o serie dintre acestea si nu vad niciun obstacol in calea adoptarii lor", a declarat seful Executivului.

Cu toate acestea, el a adaugat ca inca exista prevederi controversate asupra carora nu s-a ajuns la un acord cu autoritatile europene.

In data de 1 ianuarie a intrat in vigoare o noua Constitutie a Ungariei, care consolideaza influenta Guvernului asupra Bancii Centrale si altor institutii, precum cele din justitie, care in opinia comunitatii internationale reprezinta o "deriva autoritara".

Viktor Orban si-a aratat disponibilitatea de a discuta cu privire la revizuirea acestor legi controversate la putin timp dupa ce seful FMI, Christine Lagarde, a declarat la Washington ca institutia este gata sa sustina Ungaria, insa aceasta tara trebuie sa ofere dovezi tangibile ale bunavointei sale.

"Inainte ca Fondul sa se decida in legatura cu oportunitatea angajarii negocierilor (pentru un imprumut acordat Ungariei) si o eventuala data in acest sens, are nevoie sa vada dovezi tangibile ale unui angajament real din partea autoritatilor de a rezolva toate chestiunile politice in raport cu stabilitatea financiara", a indicat Lagarde intr-un comunicat.

Seful FMI a dat publicitatii acest text la finalul unei intrevederi de o jumatate de ora cu negociatorul ungar Tamas Fellegi. Budapesta, aflata intr-o disperata nevoie de a contracta un imprumut in valoare de 15-20 de miliarde euro pentru a face fata unei conjuncturi dificile, a starnit iritarea FMI si a Europei din cauza unor controversate reforme.