Franta a atras luni 8,59 miliarde de euro prin obligatiuni pe termen scurt, iar randamentele cerute de investitori au scazut, potrivit MarketWatch. Aceasta este prima emisiune de obligatiuni a Frantei dupa ce Standard & Poor's a retrogradat vineri ratingul tarii de la AAA la AA+.

Agentia de administrare a datoriei publice a obtinut 4,503 miliarde de euro prin vanzarea de titluri de stat cu scadenta la 12 saptamani, la un randament de 0,165%, in scadere de la nivelul de 0,167% inregistrat la licitatia de saptamana trecuta.

Agentia a mai vandut obligatiuni cu scadenta la 25 de saptamani, in valoare de 2,192 miliarde de euro, la un randament de 0,281% fata de 0,286% la licitatia similara anterioara.

De asemenea, la aceasta licitatie s-au mai vandut si titluri pe 51 de saptamani in valoare de aproape 1,9 miliarde de euro, in acest caz randamentul ajungand la 0,406%, de la 0,454% la ultima licitatie similara.

Standard&Poor's a anuntat vineri seara ca a retrogradat ratingul a zece tari din zona euro si l-a mentinut la alte sapte tari, decizia fiind justificata de faptul ca liderii europeni "au luat masuri politice insuficiente" pentru redresarea sistemului financiar. Calificativele acordate Austriei, Frantei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei au fost retrogradate cu o treapta, in timp ce cele ale Italiei, Ciprului, Portugaliei si Spaniei au pierdut doua trepte. Germania, Olanda, Belgia, Estonia, Finlanda, Irlanda si Luxemburg si-au pastrat ratingurile.