Grecia a atras marti 1,25 miliarde de euro prin obligatiuni cu scadenta la trei luni, la un randament in usoara scadere, potrivit AFP. Investitorii au cerut un randament de 4,64%, mai mic decat nivelul de 4,68% de la licitatia similara din 20 decembrie.

Aceasta licitatie s-a derulat in contextul in care creditorii privati ai Greciei au anuntat vineri suspendarea discutiilor cu autoritatile de la Atena cu privire la restructurarea datoriei publice a acestui stat.

Ca parte a acestui plan, semnat de catre Bruxelles in 27 octombrie, creditorii privati au fost de acord sa renunte la 50% din datoria lor de 206 de miliarde de euro pe care o are Grecia de platit. Diferenta de 103 miliarde de euro va fi preschimbata in obligatiuni suverane grecesti. Unii analisti arata insa ca in functie de rata dobanzii si de scadenta acestor noi obligatiuni, creditorii privati ar putea pierde nu 50%, ci pana la 80% din creanta lor asupra statului grec.

Luni, premierul grec Lucas Papademos s-a declarat convins ca se va ajunge la un acord cu creditorii privati ai Greciei. Autoritatile elene trebuie sa ajunga la un acord cu creditorii privati, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru a evita intrarea in incapacitate de plata in luna martie, cand Grecia trebuie sa ramburseze 14,5 miliarde de euro, insa discutiile cu bancile creditoare au fost suspendate vineri.