Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) a vandut marti obligatiuni cu scadenta la sase luni in valoare de 1,5 miliarde de euro pentru a ajuta Portugalia si Irlanda, potrivit The Guardian. Aceasta este prima licitatie de obligatiuni dupa retrogradarea ratingului EFSF de catre Standard & Poor's.

Randamentul mediu platit pentru aceste titluri va fi de 0,2664%, iar ofertele primite pentru aceasta licitatie s-au ridicat la 4,6 miliarde de euro.

Fondul European pentru Stabilitate nu a mai emis pana in prezent astfel de titluri pentru a putea face o comparatie cu randamentele unor licitatii anterioare. Luni, Franta a organizat o emisiune de titluri de stat la sase luni, pentru care va plati in medie 0,295%.

Agentia de rating Standard&Poor's a coborat luni cu o treapta Fondul European de Stabilitate Financiara (FEFS), ca urmare a retrogradarii ratingului a zece tari din zona euro, dar a lasat sa se inteleaga ca ratingul ar putea fi recuperat in viitorul apropiat daca ii vor fi acordate garantiile suplimentare solicitate.