Agentia de evaluare financiara Fitch considera ca Grecia va intra in incapacitate de plata, insa acest eveniment va avea loc intr-o maniera ordonata, potrivit Reuters.

"Acest lucru se va întâmpla. Grecia este insolvabila, asa ca va intra in incapacitate de plata. Nu ar trebui sa fie o surpriza pentru nimeni", a declarat Edward Parker, managing director al Fitch.

Edward Parker considera ca chiar si un acord voluntar cu investitorii privati care sa duca la restructurarea datoriei Greciei va reprezenta o intrare in incapacitate de plata.

"Am spus cu mult timp in urma ca nu credem ca negocierile cu creditorii sunt calea de urmat si ca o vom trata ca o intrare in incapacitate de plata. Este in mod clar un defalut, oricum am incerca sa o privim", a mai spus el.

Oficialul Fitch a mai aratat ca cel mai rau lucru pentru Grecia ar fi un default necontrolat.

"Aceasta ar fi, din punctul nostru de vedere, o situatie daunatoare, dar cu siguranta nu ne asteptam sa se intample deoarece, in mod clar, politicienii greci si liderii europeni se vor asigura sa nu aiba loc", a afirmat Edward Parker.

Un default ordonat implica negocieri cu creditorii care sa accepte anumite pierderi pe obligatiunile pe care le detine (ceea ce se intampla acum in Grecia), in vreme ce in cazul unei intrari necontrolate in incapacitate de plata pierderile creditorilor nu pot fi prevazute.