Fondul Monetar International isi mentine calendarul stabilit initial pentru a patra evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania, dezmintind zvonurile aparute in presa in cursul zilei de marti, se arata intr-un comunicat al institutiei. Evenimentul Zilei a scris marti pe pagina sa de internet ca FMI isi va amana misiunea de evaluare in Romania din cauza protestelor care au loc in tara in aceste zile.

Publicatia mai arata ca presedintele Traian Basescu ar insista ca vizita reprezentantiilor FMI in Romania sa fie realizata la data stabilita.

Reprezentantii institutiei internationale in Romania au anuntat in data de 11 ianuarie ca o misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se va afla la Bucuresti in perioada 25 ianuarie - 6 februarie pentru a patra evaluare a acordului stand-by de tip preventiv. Oficialii institutiilor internationale se vor intalni cu autoritatile si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile.

"O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, va vizita Bucurestiul in perioada 25 ianuarie - 6 februarie pentru a patra evaluare a acordului stand-by cu Romania. Unele intalniri tehnice vor incepe pe 24 ianuarie, iar domnul Franks va mai sta inca o zi dupa finalizarea misiunii si va pleca pe 8 februarie. Vizita FMI va fi comuna cu echipe din partea Comisiei Europene si Bancii Mondiale", a declarat la acea data Tonny Lybek, reprezentant regional FMI pentru Romania si Bulgaria.

El a mai declarat ca autoritatile romane considera acest aranjament ca unul preventiv, in sensul ca acestea nu intentioneaza sa se bazeze pe resursele disponibile.

Acordul de tip preventiv se intinde pe doi ani si are o valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro (reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI), insa autoritatile au anuntat ca nu intentioneaza sa traga acesti bani decat in caz de urgenta.

El se va derula simultan cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.